Світ
3 липня 2019
У Франції заборонили лаяти і шльопати дітей
Франція стала 56-ю країною світу, що повністю заборонила тілесні покарання дітей.
news-image

Французьким батькам остаточно заборонено застосовувати до дітей будь-які заходи фізичного або психологічного впливу, які у Франції називають "звичайним виховним насиллям", передає «Є!» із посиланням на УНН.

Сенат Франції 2 липня затвердив поправку до Цивільного кодексу, раніше ухвалену національними зборами.

Таким чином, Франція стала 56-ю за рахунком країною світу, що повністю заборонила тілесні покарання дітей.

Новий закон про заборону "звичайного виховного насилля" в пресі і побуті прозвали "антишльопковим", хоча стосується він не лише традиційних шльопків, а й ляпасів, а також криків, погроз і будь-яких принизливих висловлювань на адресу дітей.

Ухвалений парламентом закон являє собою поправку до Цивільного кодексу Франції, в його статтю 371-1. Цю статтю про батьківські права і обов'язки в обов'язковому порядку зачитують у французьких меріях при реєстрації шлюбу. Відтепер стаття доповнена фразою про те, що "батьківська влада/повноваження здійснюються без застосування фізичного або психологічного насильства".

Національні збори Франції схвалили заборону батьківського насильства в листопаді 2018 року.

Символічну поправку до Цивільного кодексу про заборону будь-якого насильства щодо дітей французький парламент уже ухвалював у 2016 році. Однак у січні 2017 року її скасувала своїм рішенням конституційна рада Франції через процедурні причини: поправка була затверджена у межах ухвалення законопроекту, до якого вона не мала прямого стосунку.

Читайте також: 11-річний львів'янин погрожує ПриватБанку судом через російську мову