Світ
8 липня 2019
Саміт Україна — ЄС: учасники акції #SaveOlegSentsov «поставили завдання» Європі
13 липня режисер Олег Сенцов відзначає день народження і вже шостий рік проведе його в російській колонії.
news-image

Напередодні саміту Україна — ЄС, який стартує 8 липня у Києві, учасники глобальної акції #SaveOlegSentsov закликали верховну представницю ЄС із питань зовнішньої політики Фредеріку Могеріні зробити «низку важливих кроків», зокрема, щодо звільнення з російського полону режисера Олега Сенцова та інших українських політвʼязнів, пише «Є!» з посиланням на TheБабель.

Про це повідомила голова правління «Центру громадянських свобод» Олександра Матвійчук на своїй сторінці у Facebook.

«Вкотре звертаємося до ЄС із тим, щоб вони зробили низку важливих кроків — призначили представника по окупованим українським територіям Криму та Донбасу, започаткувати постійний моніторинг судових засідань над політв'язнями, відправили незалежні місії лікарів, ухвалили європейський аналог акту Магнітського тощо», — йдеться у заяві.

Автори звернення також нагадують, що 13 липня режисер Олег Сенцов відзначає день народження і вже шостий рік проведе його в російській колонії.

З їхніх слів, попри численні вимоги міжнародних організацій, публічні звернення керівництва різних країн та потужну кампанію підтримки нічого не змінюється на краще, а навпаки, лише погіршується.

«Кількість ув’язнених за політичними мотивами громадян України в Росії та окупованому Криму перевищує 100 осіб, а на окупованому Донбасі продовжується практика викрадення та катування людей», — говориться у зверненні.

Автори наголошують, що на цьому фоні повернення російської делегації до ПАРЄ «просто розв’язало руки керівництву Російської Федерації для здійснення подальших широкомасштабних репресій».

Тому вони вимагають від Євросоюзу реальних дій щодо звільнення незаконно утримуваних Росією українців.

Зокрема, в рамках саміту Україна — ЄС ініціатори звернення закликають:

1. Призначити спеціального представника ЄС з питань окупованих українських територій Криму та Донбасу.

2. Вимагати від Росії безперешкодного доступу до окупованих українських територій Криму та Донбасу для міжнародних міжурядових організацій.

3. Започаткувати постійний моніторинг судових процесів над жертвами політичних переслідувань у Росії та окупованому Криму.

4. Вимагати від Росії припинення політичних переслідувань та негайного звільнення Олега Сенцова та всіх українських політвʼязнів, військовополонених та цивільних заручників на окупованому Донбасі, а також 24 українських військовополонених моряків.

5. Підтримати процес ухвалення європейського законодавства аналогічного до закону Магнітського, а також ухвалити національні закони, що запроваджують персональні санкції проти людей, які беруть участь у грубих порушеннях прав людини в усьому світі, зокрема, політичних переслідуваннях в Росії та на окупованих українських територіях Криму та Донбасу. 

Чого очікувати від саміту?

Саміт Україна - ЄС розпочнеться у понеділок, 8 липня, у Києві і буде вже 21-м за рахунком.

За даними Офісу президента України, на заході головуватимуть президент України Володимир Зеленський, президент Європейської Ради Дональд Туск і президент Європейської комісії Жан-Клод Юнкер.

Лідери планують обговорити безпекові питання, пріоритети політичних, економічних і соціальних реформ, стан імплементації положень Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

За результатами саміту буде ухвалено спільну заяву.

Глава Європейської Ради Дональд Туск під час зустрічі з українським президентом Володимиром Зеленським у Брюсселі наголосив, що цей захід визначить пріоритети для розвитку двосторонніх відносин на майбутні роки.

Зеленський, у свою чергу, зазначив, що «це буде важлива нагода надати нового потужного імпульсу для розвитку наших відносин».

Нагадаємо, що минулорічний саміт Україна — ЄС відбувся в Брюсселі 9 липня 2018 року.

Читайте також:Політв’язень Балух вважає обмін єдиним способом вийти з російської колонії живим