Суспільство
10 липня 2019
Щоб висловити біль, журбу та поглиблену стурбованість: у Раді пропонують дозволити українцям іноді матюкатися
Пропонується не карати українців за мат в деяких випадках, наприклад, за відому пісню-кричалку про Володимира Путіна.
news-image

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт, альтернативний проєкту про «дематюкацію мови», який внесла 3 липня народний депутат Ольга Богомолець (БПП) Він пропонував «очищення» української мови від мата, який, на думку автора, «насаджували російські колонізатори», пише «Є!» з посиланням на TheБабель.

Альтернативний законопроєкт подала в парламент колега Богомолець по фракції — нардеп від БПП Ольга Червакова. Вона пропонує не карати українців за мат в деяких випадках, наприклад, за відому пісню-кричалку про Володимира Путіна.

«Війна на Донбасі, анексія Криму, тисячі загиблих, повільні темпи реформ змушують людей шукати нових і нових форм, щоб висловити біль, смуток, відчай і розпач, крайню бентегу та поглиблену стурбованість. Одним із проявів такого народного креативу стала широко відома пісня футбольних фанатів, в якій містилася коротка оцінка дій керівництва країни-агресора після анексії Криму і початку війни на Донбасі», — йдеться в пояснювальній записці.

Також Червакова пропонує дозволити «міцне слівце» людині, яка, наприклад, вдарила себе молотком по пальцю і нікого не хотіла образити. Та й в інших випадках, коли «літературної мови не вистачає».

Автор нагадує, що нецензурна лайка вважається дрібним хуліганством, якщо спрямована на особисту образу людини, приниження її честі та гідності. А отже, не можна карати за мат при «оцінці політичної ситуації, неналежної роботи правоохоронної і судової системи, дій країни-агресора, надзвичайних ситуацій техногенного або природного характеру та побутових травм».

 

Читайте також:Українці ніколи не лаялися: Богомолець розповіла, чому бореться з матюками