Політика
18 липня 2019
До парламенту проходять 4 партії: «Опозиційна платформа - За життя» та «Європейська Солідарність» посилили позиції, - європейські соціологи
У «Опозиційної платформи - За життя» та «Європейської Солідарності» зафіксований різкий стрибок рейтингу.
news-image

За результатами соцопитування, до Верховної Ради проходять чотири партії, пише «Є!». При цьому у «Опозиційної платформи - За життя» та «Європейської Солідарності» зафіксований різкий стрибок рейтингу. Про це йдеться в дослідженні, опублікованому міжнародним дослідницьким центром BURI-Україна (TheBelgium-UkraineResearchInstitute, Бельгія).

За результатами всеукраїнського опитування громадської думки, найбільші шанси на потрапляння в наступний склад українського парламенту отримали б такі партії: «Слуга народу» Дмитра Разумкова (41,2%), «Опозиційна платформа - За життя» Юрія Бойка, Вадима Рабіновича і Віктора Медведчука ( 18,6%), «Європейська Солідарність» Петра Порошенка (11,1%) і «Батьківщина» Юлії Тимошенко (7,1%).

Інші політичні партії, зокрема, «Громадянська позиція» Анатолія Гриценка та Дмитра Добродомова (4,6%), «Голос» Святослава Вакарчука (4,4%), «Сила і Честь» Ігоря Смешка (3,1%), Радикальна партія Олега Ляшка (2,0%), «Опозиційний блок» Євгена Мураєва, Олександра Вілкула та Геннадія Кернеса (1,9%), ВО «Свобода» Олега Тягнибока, Андрія Білецького та Дмитра Яроша (1,7%), партія Шарія (1,4%), Аграрна партія України Михайла Поплавського (1,1%), «Українська стратегія Гройсмана» (1,0%) та ін. мають менші шанси на проходження в парламент.

За словами представників дослідного центру, на відміну від менш великих соцопитувань, проведених раніше, дане дослідження показало наступні тенденції в динаміці електоральної підтримки провідних політичних партій України.

«Слуга народу» - стабілізація рейтингу напередодні парламентських виборів, припинення плавного зниження, яке відзначалося раніше, але при цьому - істотна відмінність від результатів лідера партії, показаного за результатами президентських виборів.

«Опозиційна платформа - За життя» - фактично єдина велика партія, яка демонструє стабільне зростання підтримки, різкий стрибок рейтингу напередодні виборів (можлива причина - серія резонансних обговорюваних подій: повернення полонених, переговори про зниження ціни на газ і т.д.).

«Європейська Солідарність» - також не просто стабілізація рейтингу, але і помітне збільшення показників напередодні виборів, можливо - в результаті ефективної регіональної агітації лідерів партії.

ВО «Батьківщина» - стабілізація рейтингу на рівні, що дає гарантію проходження в наступний склад парламенту, можливо - як наслідок обговорення того, що лідер партії може розраховувати на посаду прем'єр-міністра.

«Громадянська позиція», «Голос», «Сила і Честь» - фактично програна боротьба за проходження в парламент, яка, в разі партії Ігоря Смешка, збіглася до того ж з істотним просіданням рейтингу в порівнянні з показниками місячної і двомісячної давності.

Опитування проводилося на території України міжнародним дослідницьким центром BURI-Україна (TheBelgium-UkraineResearchInstitute, Бельгія) з 10 по 16 липня 2019 року. Метод опитування - 1500 інтерв'ю з використанням роздрукованих анкет 1500 інтерв'ю з використанням анкет на планшеті, 17010 - телефонних інтерв'ю на основі випадкової вибірки телефонних номерів. Загальна кількість респондентів - 20010 осіб. Ймовірна похибка - 2,2%.

Читайте також:Пане президенте, не грайте роль «батька нації» - у Вас ця роль не виходить, - Ярош