Події
25 липня 2019
Реформа по-новому: українці отримуватимуть дві пенсії, але заплатять більше
Пенсійну реформу в Україні до кінця так і не доробили.
news-image

В Україні вже майже 15 років обговорюють запуск накопичувальних пенсій. Словом, пропонують платити внески не тільки на виплати тим, хто вже на пенсії, а й частину зарплати відкладати на персональний рахунок, яким можна скористатися після досягнення певного віку.

Чинний Кабмін взяв на себе зобов'язання запустити накопичувальні пенсії, однак остаточне рішення так і не ухвалив. Тепер же нова влада заявляє: другий рівень системи запустять, а питання тільки в часі.

Видання OBOZREVATEL розбиралося, чому пенсійна реформа в Україні залишилася недоробленою і яких нововведень варто очікувати, передає «Є!»

Пенсійна реформа по-новому

Пенсійну реформу в Україні до кінця так і не доробили. Відповідно до закону, наступний крок – запуск накопичувальних виплат – не ухвалили. Або не наважилися. Хоча в документах прописали зобов'язання уряду розробити відповідні зміни. Насправді ж скептиків накопичувального рівня в Кабміні виявилося більше. 

Крім того, за інформацією журналістів, поспішати із запуском другого рівня не рекомендували і в МВФ. У результаті досі в країні працює тільки перший рівень пенсійної системи – солідарний.

Довідка:

  • Накопичувальний (другий) рівень пенсійної системи – обов'язкові платежі із зарплат на особистий рахунок, із якого кошти можна буде отримати після досягнення певного віку або за певних обставин.

  • Солідарний (перший) рівень пенсійної системи – базова пенсія: усі працюючі сплачують внески в єдиний "казан", гроші з якого одразу ж роздаються тим, хто вже на пенсії.

За старою моделлю додатковий податок і право отримувати другу пенсію отримають українці не старше 35 років, пояснює вчений Лідія Ткаченко. Водночас внесок повинен був становити приблизно 7%.

Для прикладу, журналісти підрахували, яким би був розмір другої пенсії кранівника зі стажем 35 років, котрий заробляв 15 тис. грн. Згідно з розрахунками Нацкомісії з цінних паперів, у випадку додаткового внеску 7% (кранівник відноситься до другого списку професій), розмір другої пенсії повинен становити 10,2%.

Так, основна пенсія (якщо виходити в цьому році) була б на рівні 3,7 тис. грн, а "друга" – 1,5 тис. грн. Тобто в сумі кранівник на пенсії, якби запропоновані правила повноцінно діяли, отримував би 5,2 тис. грн. Варто також враховувати: якщо економіка України буде активно розвиватися, то приватні пенсійні фонди зможуть значно примножити заощадження. Тоді замість 1,5 тис. можна буде отримувати, наприклад, 2 тис. грн. Крім того, згідно із законопроектом, під час виходу на заслужений відпочинок можна буде отримувати разову виплату.

Відкрите питання: чи готові українці платити

Щоб отримувати достатню пенсію, збирати потрібно практично зі старту робочої кар'єри, розповідає Лідія Ткаченко. 

"У нас люди і так накопичують на "чорний день", завжди є якісь заощадження. Але з іншого боку не всі розуміють і не всі готові відкладати на старість", – зазначає вчена.

Фінансовий експерт Галина Третьякова пояснює – є низка невирішених питань. Попередні уряди свої законопроекти розглядали, але головного – дискусії в суспільстві – так і не почали. Потрібно, щонайменше, дати відповідь:

  • чи буде держава "доплачувати" до внесків;

  • скільки віддаватиме роботодавець;

  • який відсоток із зарплати будуть направляти на накопичувальні пенсії;

  • до якого віку можна брати участь у системі;

  • хто буде розпоряджатися інвестиціями.

І це тільки частина відкритих питань. Способи вирішення є щодо кожного варіанту, а ось єдиної позиції роботодавців, профспілок, політиків і звичайних українців немає. Якщо у пересічного українця запитати, скільки він готовий віддавати зі своєї зарплати, найімовірніше, він назве цифру, близьку до нуля. Для прикладу, OECD проводили дослідження в деяких європейських країнах і з'ясували: там готові відкладати 2%.

Але щоб розраховувати на відчутну пенсію, двох відсотків, звичайно ж, не вистачить.

"Зазнало краху головне – комунікація. Написати закон можна хоч за місяць, але нам потрібно провести масштабну дискусію і сформулювати відповіді щодо кожного з питань", – запевняє Третьякова.

Донедавна вона представляла інтереси страхового ринку і була активним прихильником накопичувальних пенсій. Тепер же Галина Третьякова – частина пропрезидентської команди і майбутній народний депутат. Вона запевняє, що в програмі Зеленського чітко позначений запуск накопичувальних пенсій. Мовляв, питання це вже вирішене. І справа тільки за часом.

Варто також зазначити, що також важливо, хто обійме місце міністра соціальної політики в Кабміні. Чинний – Андрій Рева – категорично не підтримує запуск накопичувальних пенсій, незважаючи на те, що, наприклад, віцепрем'єр Павло Розенко декілька разів обіцяв запустити другий рівень.

Читайте також: Названо категорії українців, які зможуть вийти на пенсію на 5 років раніше