Україна
30 липня 2019
До 1000-ліття початку князювання Ярослава Мудрого презентовано відеоролик
Ярослав Мудрий правив 35 років.
news-image

Український інститут національної пам’яті до 1000-ліття початку князювання Ярослава Мудрого презентував відеоролик, передає «Є!» із посиланням на УІНП.

Відомо, що Ярослав Мудрий зійшов на київський престол 1019 року. Він правив 35 років і ці роки були «золотими» і для Києва, і для всієї Русі.

Епоха Ярослава Мудрого означилася зміцненням авторитету Русі як сильної християнської держави, розширенням дипломатичних зв’язків з провідними державами Європи, розквітом будівництва, освіти та літописання. За Ярослава Мудрого було укладено перший писаний звід законів – «Руську правду». 

«Україна повинна гордитися своєю більш ніж тисячолітньою державницькою традицією. Ця традиція, на жаль, переривалась періодами бездержавності, але не припинялась ніколи. Витоки нашої державності – в історії Русі. І постаті київських князів Святослава Хороброго, Володимира Великого, Ярослава Мудрого, княгині Ольги, котрі сформували державу на наших землях, забезпечували її становлення і розквіт, є невід'ємною частиною нашої історії.

Тож для того, щоби нагадати про славні сторінки історії Русі, Український інститут національної пам'яті і створив цей ролик, присвячений 1000-літтю княжіння одного із найславетніших київських князів – Ярослава Володимировича, названого пізніше істориками Мудрим», – зазначає заступник голови Українського інституту національної пам’яті Володимир Тиліщак.

У ролику було використане відео реконструкторських боїв Х-ХІ століття, надане адміністрацією відомого Парку «Київська Русь» та кадри із фільму кіностудії Довженка «Ярослав Мудрий».

«Феномен Ярослава Мудрого в тому, що він у часи, коли мірилом слави князів і королів були військові перемоги, почав дбати і про освіту та культуру. Купці спеціально їхали до Києва, щоб побачити Золоті ворота та Софію Київську, бо слава про них ширилася світом. Ярослав Мудрий першим запровадив навчання грамоти у школах при монастирях. І сам він був людиною грамотною – про його бібліотеку досі ходять легенди. Він уже тоді розумів, що духовність возвеличує не менше, ніж військові звитяги, і саме тому його місце в історії важко переоцінити», – вважає режисер ролика Діана Горда.

1000 років з початку правління Ярослава Мудрого, Великого князя Русі відзначається цього року відповідно до Постанови Верховної Ради України «Про відзначення пам’ятних дат та ювілеїв у 2019 році» від 18.12.2018 р. № 2654-VIII.