Війна
20 лютого 2015
Віталій Портников: "За Донбас ніхто не хоче вмирати"
Український журналіст і публіцист Віталій Портников у авторській колонці на Грани.ру порівняв війну за Донбас з вірмено-азербайджанским конфліктом. Але журналіст впевнений, що на Донбасі Путін програє.
news-image

Журналіст Віталій Портников вважає , що в діях Володимира Путіна і його радників на Донбасі немає нічого нового. Вони просто скрупульозно копіюють першу спецоперацію КДБ по розвалу Радянського Союзу - так звану  "карабахську кризу", пише Є | Єдність.інфо.

Зокрема, автор вважає що Вірменія та Азербайджан, незважаючи на важке історичне минуле і нерозуміння - могли б зберігати холодний мир, а не воювати один з одним. Але радянські спецслужби робили все можливе, щоб розпалити конфлікт у ситуації, коли його потрібно було заспокоювати.

"Приклад тому - знаменита стаття "Емоції і розум" у газеті "Правда", органі ЦК КПРС. Оскільки я був свідком її підготовки до друку, то можу впевнено підтвердити заяви власних кореспондентів "Правди" по Вірменської РСР і Азербайджанської РСР, які в очі цієї статті не бачили - зате побачили в газеті свої підписи під нею. Ця стаття, не задовольнив жодну зі сторін конфлікту, була сприйнята як офіційна позиція радянського керівництва та "підірвала" Карабах. "Підірвала" Вірменію", - пише Віталій Портников.

Результатом карабахського конфлікту став практичний розвал азербайджанської держави, а демократичні сили країни поступилися владою авторитарному генералу КДБ СРСР Гейдару Алієву. В свою чергу, Вірменія стала однією з найбідніших і найбільш залежних від Росії пострадянських країн. А Карабах перетворився на  дестабілізатор відносин Вірменії та Азербайджану.

"Так чому б не перетворити Донбас на такий Карабах? А чим в результаті стане Україна - післявоєнною Вірменією або післявоєнним Азербайджаном, - Володимира Путіна навряд чи хвилює. Тим більше що в України, як і у Вірменії, нафти все одно немає", - зазначає автор.

Але, на думку Віталія Портникова,  в цьому "повторенні пройденого" є один невеликий прорахунок. Між вірменами та азербайджанцями був класичний етнічний конфлікт, боротьба за землю, яку кожен з народів вважав своєю і якої ніхто не хотів ділитися ні з ким. Вірмени готові були вмирати за Арцах. І азербайджанці були готові вмирати за Карабах. За Донбас не хоче вмирати ніхто.

"Українські солдати, що захищають лінію фронту від російської армії, захищають саме Україну, а не Донбас. Російські солдати і найманці теж не відвойовують саме Донбас, для них він усього лише плацдарм. Росіяни всього лише виконують план свого верховного головнокомандувача по дестабілізації ситуації в Україні. І Путіну абсолютно все одно, де її дестабілізувати... ДНР і ЛНР можуть існувати тільки як плацдарми для дестабілізації України - і більше ніяк. І скільки б території ні окупував Путін, він все одно не зробить з Донбасу Карабах. Знаєте, чому? А тому, що вірменин, який записувався в ополчення Нагірно-Карабахської Республіки, любив Арцах більше життя і захищав від війни свою дорогу мати, старого батька, дружину і дітей. І азербайджанець, який стояв на підступах до Шуші, любив Карабах більше життя і захищав від війни свою дорогу мати, старого батька, дружину і дітей. Це велика, незнищенна трагедія двох сусідніх народів. А тепер подивимося на Донбас. Український солдат теж захищає від агресії свою дорогу мати, старого батька, дружину і дітей. Але вони не всередині території, а у вільній Україні, і він зупиняє ворога на її рубежах. Російський найманець, який вірить в Путіна і велич імперії, теж може вважати, що захищає від "фашистів" свою дорогу мати, старого батька, дружину і дітей. Але тільки всі вони у нього за спиною, у мирній Росії. А населення Донбасу? А населення Донбасу просто чекає, хто переможе і виплатить пенсії, зарплати і соціальні пільги. В історії регіону основна частина цього самого населення не бере участі. Тим більше що багато вільнодумних і просто активних мешканців Донбасу просто виїхали - не тільки, до речі, в Україну, але і в Росію теж. А з Карабаху не їхали. З Карабаху бігли, якщо приходили інші", -ділиться думками журналіст.

Автор вважає, що є велика різниця між ситуаціями на Донбасі та у вірмено-азербайджанському конфлікті. Тому що Карабах - це країна... тут  "ми і наші гори". А Донбас - це просто індустріальний басейн. Індустріальні басейни тому й існують, що люди з них легко їдуть, коли робота закінчується. І своєю відповідальністю за шахти, заводи і фабрики особливо не заморочуються.

"Саме тому Володимир Путін не може спровокувати велику українську дестабілізацію за допомогою Донбасу - а у всіх інших регіонах його не переносять на дух. Саме тому він не міг спровокувати велику українську дестабілізацію за допомогою Криму - тому що Крим, як і Карабах, теж країна - і в Криму у разі активних військових дій був би етнічний конфлікт і громадянська війна. Війна всередині Криму, а не навколо нього. Путінська дестабілізація суперечить основоположним законам цивілізації - і багато чому завдяки цій обставині російський президент приречений програти",- підсумовує Віталій Портников.