Війна
20 лютого 2015
Єврокомісар порадив Україні не поспішати з миротворцями
Введення миротворців допомогло б припинити вогонь на Донбасі, але має дуже серйозні довгострокові наслідки
news-image

Комісар ЄС з питань європейської політики сусідства і переговорів по розширенню Йоханнес Хан зазначає, що президент України Петро Порошенко запропонував кілька ідей щодо подальшого врегулювання ситуації в Україні, передає Є! Єдність.інфо

"Але наше розуміння - потрібна конкретна реалізація мінських угод, і не спекулювати на інших можливостях. Давайте сфокусуємось на мінських угоди", - сказав комісар на брифінгу в Брюсселі в п'ятницю.

Він підкреслив, що на сході України спостерігається гуманітарна катастрофа, більше мільйона жителів були змушені покинути свої будинки.

При цьому, він висловив думку, що ОБСЄ може сприяти в досягненні реального припинення вогню на сході України.

Нагадаємо, українська влада хоче залучити в Донбас миротворців.

На думку експертів, введення миротворців допомогло б припинити вогонь на Донбасі, але має дуже серйозні довгострокові наслідки.

"Військова місія миротворців ООН може бути використана для того, щоб зупинити війну і припинити вогонь", - вважає політолог Вадим Карасьов.
"Миротворці дійсно можуть роз'єднати воюючі сторони і зайняти буферну зону", - упевнений доктор історичних наук, професор кафедри політології Києво-Могилянської академії Олексій Гарань.

Народний депутат, військовий експерт Дмитро Тимчук вважає, що введення миротворчого контингенту дало б надію на "фіксацію" лінії зіткнення.

Читайте також: ЄС і ФРН стримано відреагували про можливу місію миротворців на Україні

Полковник Повітряних сил ЗС України Юлій Мамчур вважає, що миротворці могли б допомогти відновити контроль над кордоном між Україною і Росією. Який повинен бути розмір миротворчого контингенту, щоб він міг дійсно проконтролювати припинення вогню, розрахувати на даний момент складно.

Читайте також: Якщо Росія накладе вето на введення в Україну миротворців, то підтвердить участь в конфлікті
"Щодо оптимальності контингенту - це треба прораховувати. На яких ділянках вважати, чи то на самих основних, чи то повсюдно ... Але якщо вже прийнято таке рішення, то, я думаю, чим більше, тим краще", - розповів екс-заступник глави Генштабу ЗСУ Ігор Романенко.

Рішення про введення миротворців ООН приймає Рада безпеки організації. У нього входять 15 держав-членів - 5 постійних і 10 непостійних. Постійні члени - Великобританія, Китай, Росія, США і Франція. У будь-який з цих країн є право вето на рішення Радбезу.