Політика
6 серпня 2019
Нинішній склад ЦВК сформований за режиму Порошенка і йде наперекір демократії, - ОПЗЖ
Партійці впевнені, що чинний склад Комісії "виявився не в змозі діяти незалежно, компетентно і професійно".
news-image

Члени партії «ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА - ЗА ЖИТТЯ» зажадали дострокового припинення повноважень чинного складу Центральної виборчої комісії. Про це повідомляється в заяві, розміщеній на офіційному сайті партії, передає «Є!»

Центральна виборча комісія прийняла рішення оголосити переможця в одномандатному виборчому окрузі № 50 Донецької області. Рішення було прийнято попри зафіксовані факти масових порушень виборчого законодавства. ЦВК повністю проігнорував, що проти членів Окружної виборчої комісії відкрито кримінальне провадження за підозрою в підробці виборчих документів, знищенні документації, ухиленні від роботи в комісії без поважних причин», - йдеться в заяві.

Партійці впевнені, що таким чином Комісія забезпечила легалізацію фальсифікації виборів і утиск виборчих прав громадян.

Зробивши цей крок, ЦВК пішов наперекір демократії і власним принципам діяльності, викладеним в ст.2 Закону України про Центральну виборчу комісію», - підкреслюють опозиціонери.

Причини таких вчинків члени партії бачать в тому, що нинішній склад ЦВК сформований Порошенком, без урахування думки парламентської опозиції і без включення її представників.

Цей склад Комісії виявився не в змозі діяти незалежно, компетентно і професійно. З перших днів виборчої кампанії політично вмотивовані рішення ЦВК викликали скарги учасників виборів і ставали предметом судових розглядів», - зауважили політики.

«ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА - ЗА ЖИТТЯ» повідомляє, що попри численні звернення, Комісія до останнього відмовлялася реагувати на заяви про порушення в ході виборчої кампанії і в процесі підрахунку голосів.

ЦВК просто відмовився бачити масовий підкуп,"каруселі" і "вкидання" бюлетенів, допущені на 52-му окрузі в Донецькій області, порушення в процедурі підрахунку голосів на 105-му окрузі в Луганській області, незаконні дії членів комісії в 49-му виборчому окрузі та в багатьох інших округах. Особливо там, де за депутатські мандати боролися представники старого режиму і їхні політичні партнери. В кінцевому підсумку своєю бездіяльністю або, як у випадку з 50 округом, безпосередніми рішеннями, ЦВК сам став інструментом легалізації фальсифікацій», - впевнені опозиціонери.

«ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА - ЗА ЖИТТЯ» висловила недовіру нинішньому складу ЦВК, а представники політсили підкреслили, що будуть боротися до кінця за прийняття цього рішення.

Залежна, некомпетентна, сформована при режимі Порошенка Комісія повинна піти разом з ним. Ми звертаємося до Президента України із закликом на перше засідання Верховної Ради України ІХ скликання внести Подання про припинення повноважень чинного складу Комісії. ЦВК, який служить фальсифікаторам і закриває очі на порушення прав громадян, не повинен більше працювати. Ми будемо домагатися зміни персонального складу ЦВК і покарання всіх осіб, задіяних у фальсифікаціях виборів. Ми будемо боротися, щоб Україна стала демократичною та правовою державою, в якій проходять чесні вибори, де поважають і цінують голос кожного громадянина», - резюмували в партії.
Читайте також: ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА - ЗА ЖИТТЯ вимагає створити у ВР профільний Комітет з питань Донбасу