Події
8 серпня 2019
Заворушення в Киргизстані: спецпідрозділи штурмували резиденцію експрезидента
Експрезидент і його прихильники чинять опір.
news-image

Спецпідрозділи Киргизстану зробили спробу затримання колишнього президента республіки Алмазбека Атамбаєва, проте зустріли опір його прихильників. Повідомляється, що в ході зіткнень постраждали 52 людини. Пізніше один з них, боєць спецпідрозділу, помер від отриманих поранень, передає «Є!» 

У село Кой-Таш, де знаходиться резиденція експрезидента, продовжують стягуватися співробітники правоохоронних структур і прихильники Атамбаєва. За приблизними підрахунками, у резиденції знаходяться від 2 до 4 тис. осіб.

Вчора, 7 серпня, стало відомо про проведення в Киргизстані операції по затриманню Атамбаєва. Бійці спецпідрозділу зробили як мінімум дві спроби взяти штурмом будинок експрезидента.
В ході штурму спецпідрозділи застосували гумові кулі і шумові гранати, над будинком були помічені вертольоти.

У Державному комітеті національної безпеки (ДКНБ) республіки заявили, що "бійці спецпідрозділу застосовують тільки гумові кулі, а з боку будинку відстрілюються з вогнепальної зброї". Проте у штабі Атамбаєва повідомили, що  прихильники експрезидента кидали  в спецпризначенців камені і палиці. Крім того, прихильники експрезидента палили покришки і звели барикади.

Прихильники Атамбаєва зуміли блокувати спецзагони на території резиденції та відбити атаку силовиків на будинок колишнього глави держави.

Співробітники правоохоронних органів заблокували всі дороги до будинку експрезидента під Бішкеком.

Президент республіки Сооронбай Жеенбеков на засіданні Ради безпеки заявив, що Атамбаєв, надавши жорсткий збройний опір при спробі затримання, грубо порушив Конституцію.

Раніше, 27 червня, парламент Киргизстану проголосував за позбавлення Атамбаєва недоторканності і статусу експрезидента, що дає можливість притягнення його до кримінальної відповідальності.
Його підозрюють в сприянні перепрофілюванню земельних ділянок, корупції при реконструкції ТЕЦ Бішкека, незаконному звільненню з місць позбавлення волі кримінального авторитета Батукаєва, а також протизаконним постачання вугілля на ТЕЦ столиці і незаконному отриманні ділянки для будівництва житлового будинку в селі Кой-Таш Чуйської області.
Атамбаєв вважає, що він піддається політичному переслідуванню з боку нинішнього керівництва республіки, а всі звинувачення на свою адресу називає "нісенітницею". Адвокат експрезидента каже, що рішення депутатів не відповідає Конституції країни.
Атамбаєв керував Киргизстаном з 2011 по 2017 рік і став першим президентом, який добровільно покинув посаду після повноцінного першого терміну.

Читайте також: Пафос 80-го рівня: у Киргизстані весільний кортеж супроводжував вертоліт (відео)