Падіння цін: подешевшали електроенергія, газ і кондиціоноване повітря
Це сталося за рахунок здешевлення електроенергії на 9,7%
news-image

У червні цього року ціни на промислову продукцію в Україні знизилися на 2,7%. Такі дані наведені в порівнянні з травнем 2019 року, говориться в звіті "Про соціально-економічне становище України за січень-червень 2019 року" Державної служби статистики, інформує «Є!», з посиланням на upor.info.

Як зазначається, з початку цього року виробники опустили вартість на промислову продукцію на 1,2% (в порівнянні з аналогічним періодом 2018 року).

У переробній промисловості відбулося зниження цін на 0,4%. У металургійному виробництві, виробництві готових металевих виробів, крім машин і обладнання, ціни були знижені на 2,3%, у виробництві коксу і продуктів нафтопереробки - на 1,6%, хімічних речовин і хімічної продукції - на 1,3%, електрообладнання - на 1,2%, - говориться в документі.

При цьому, у добувній промисловості і розробці кар'єрів в червні продукція подорожчала на 0,6%. А саме у видобутку металевих руд - на 1,3%, каменю, піску та глини - на 0,6%, природного газу - на 0,2%. Разом з тим, у видобутку кам'яного вугілля зафіксовано зниження цін на 0,2%.

Ціни також збільшилися в виробництві автотранспортних засобів, причепів і напівпричепів та інших транспортних засобів - на 1,1%, комп'ютерів, електронної та оптичної продукції - на 0,8%, основних фармацевтичних продуктів і фармацевтичних препаратів - на 0,4%. Збільшилися ціни і у виробництві харчових продуктів, напоїв та тютюнових виробів - на 0,7%.

Більш істотно ціни були знижені на поставку електроенергії, газу та кондиціонованого повітря - на 8,9%. Це сталося за рахунок здешевлення електроенергії на 9,7%. Так, за перші шість місяців 2019 року, в подачі електроенергії, газу та кондиціонованого повітря ціни знизилися на 5,5%, переробної промисловості - на 0,4%. При цьому, у добувній промисловості і розробці кар'єрів відбулося зростання цін на 2,9%.

Читайте також: «Нафтогаз» знизив ціну на газ для населення на 5,1%