Суспільство
12 серпня 2019
Зе!депутатам із Києва юристи скинулися на кампанію по 149 тис. грн
Низці столичних висуванців партії "Слуга народу" до виборчих фондів переказали по 149 тисяч гривень різні фізичні особи.
news-image

Низці столичних висуванців партії "Слуга народу" до виборчих фондів переказали по 149 тисяч гривень різні фізичні особи, серед яких були адвокати одного з адвокатських об'єднань, родичі, колеги й навіть підлеглі. Така сума може свідчити про уникнення обов'язкового фінансового моніторингу операції та перевірок походження коштів, передає «Є!» із посиланням на Чесно.

Обраний нардепом від Голосієва (округ №211) кандидат від "Слуги народу" Олександр Юрченко у свою кампанію не вкладав грошей, натомість отримав від донорів 13 внесків рівно по 149 тисяч гривень.

Працівник адвокатського об'єднання "Mitrax" Дмитро Сирко в коментарі Руху ЧЕСНО повідомив, що надсилав гроші на кампанію Юрченка двома платежами. Спершу не хотів називати суму, але, почувши про 149 тисяч гривень у звіті, підтвердив її. На запитання, чому перерахував саме 149 тисяч, відповів:

Потому что мне так захотелось".

 

Руху ЧЕСНО вдалося отримати коментар ще одного донора, котрий переказав Юрченку на кампанію 149 тисяч гривень. Це Сергій Вутке, який у 2015 році безуспішно балотувався до Київради за списком "Народного руху України" та був помічником на громадських засадах народного депутата Верховної Ради 8-го скликання, радикала Віктора Вовка.

Якщо сума понад 150 тисяч, то це зайві клопоти. Ми спілкувалися з юристом, він радив нам так зробити... З Юрченком я особисто знайомий, довгий час працював у громадській раді. Звідки гроші? Я підприємець. Планував теж іти на вибори, збирав собі, але побачив, що йде Олександр… Я вважаю, що інвестував свої кошти в Україну", – зазначив Сергій Вутке.

Чому донори часто роблять пожертви до 150 тисяч гривень? На це запитання дає відповідь Державна служба фінансового моніторингу України. 

Якщо фінансова операція здійснюється на суму до 150 тисяч гривень, то вона не підлягає обов'язковому фінансовому моніторингу відповідно до ст. 15 Закону України "Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом..."

Згідно з остаточним фінансовим звітом, кандидат із Троєщини Артем Дубнов на свою кампанію власних грошей не витрачав: по 149 тисяч гривень йому скинулися 10 донорів, частина з яких підтримала на таку саму суму й деяких інших кандидатів від "Слуги народу". 

Зокрема, 149 тисяч на кампанію кандидата пожертвував Крістіан Тімку, працівник адвокатського об'єднання "Mitrax".

Керуючий партнер цієї компанії Кирило Фесик також закинув на рахунок Дубнову двічі по 149 тисяч гривень.

Працівник адвокатського об'єднання "Mitrax" Дмитро Сирко пожертвував 149 тисяч і у фонд Зе!кандидатки з Печерська Анни Пуртової (округ №221). Також Пуртовій 149 тисяч гривень перерахувала довірена особа іншого Зе!слуги з 213-го округу Дубнова – Вадим Візнюк. 

Донор Микола Сергійович Сухомлин переказав теж чітко 149 тисяч гривень. Причому не лише Юрченку з Голосіївського округу, а й кандидату від СН у 213-му окрузі Артему Дубнову. 10 донорів Дубнова скинулися йому також рівно по 149 тисяч гривень. 

Донор Юрченка Микола Сухомлин не пошкодував традиційні для донорів "Слуги народу" 149 тисяч і для кандидатки у 217-му окрузі Мар'яни Безуглої, більшість донорів якої теж скинулися по 149 тисяч.

Кандидату-лікарю з Дарниці Максиму Перебийносу (212-й округ) аналогічну суму дала на виборчу кампанію Світлана Пономаренко – його підлегла, яка працює старшою медсестрою у відділенні анестезіології та інтенсивної терапії клініки "Борис". Ще 4 донори Перебийноса пожертвували йому по 149 тисяч. 

Читайте також: Скандальний нардеп від партії Зеленського пропонує торгувати з бойовиками