Події
19 серпня 2019
Російські станції радіаційного моніторингу «замовкли» після вибуху під Сєвєродвінськом
Вибух стався 8 серпня.
news-image

Дві російські станції ядерного моніторингу в Кірові й Дубні припинили передавати дані про радіаційний фон після того, як 8 серпня на військовому полігоні в Архангельській області вибухнув ракетний двигун. Про це пише WSJ з посиланням на електронний лист, отриманий від виконавчого секретаря Організації Договору про всеосяжну заборону ядерних випробувань Ласіни Зербо, передає «Є!» із посиланням на Newsader.com.

За його словами, "проблеми з комунікацією і мережею" виникли через два дні з моменту інциденту.

Ми очікуємо подальших звітів, коли станції або системи зв'язку будуть повністю відновлені", - сказав чиновник.


У своєму Твіттері він написав, що очолювана ним організація продовжує аналізувати дані про наслідки можливого радіоактивного викиду, викликаного аварією під Сєвєродвінськом.

Разом з тим ми розв'язуємо технічні проблеми, що виникають в операторів на двох сусідніх станціях", - пояснив він.


Свій запис він забезпечив динамічним зображенням - ймовірно, ареалом підвищеного радіоактивного фону, що розширюється, джерелом якого стала локація у села Ньонокса. Кадри демонструють поширення цього явища далеко за межі Росії: за 11 днів з моменту катастрофи радіоактивна хвиля перетнула всю Росію і пішла в країни південної Азії, а також торкнулася південного сходу Європи.

Як вказує газета, згадані вище станції "замовкли". Як випливає з публікації, вони до сих пір не вийшли на зв'язок з міжнародною мережею.


Нагадаємо, 8 серпня на військовому полігоні під Сєвєродвінськом вибухнув, як повідомляло Міноборони РФ, "рідинний двигун". В результаті події загинули п'ятеро фахівців Росатому і двоє військових. Російські вчені заявили про випробування ядерного пристрою.

Згідно Росгідромету, радіаційний фон в Сєвєродвінську протягом декількох годин після вибуху ядерного пристрою перевищував норму в 4-16 разів. Ця інформація відповідає відомостям, спочатку представленим на сайті Сєвєродвінської адміністрації. Пізніше влада Сєвєродвінська видалила інформацію про стрибок радіації, пояснивши, що "ситуацією займається Міністерство оборони Російської Федерації". Влада запевняє, що в даний час фон нормалізувався. Міноборони з самого початку заперечував факт радіоактивного зараження.

Американські експерти схиляються до того, що Росія випробує ракетний двигун, що працює на ядерному паливі. США закрили даний проект ще в 1960-і роки через його неефективність і високу радіаційну небезпеку як для самих випробувачів, так і для навколишнього середовища в цілому.