Суспільство
20 серпня 2019
Всесвітній день ліні: історія та традиції незвичного свята
Тим, хто ще не був у відпустці або працює по 16 годин в день, відзначати в обов'язковому порядку!
news-image

Одним з найнезвичайніших свят є Всесвітній день ліні (World Laziness Day), який припадає на 20 серпня, правда, відзначають його поки неофіційно. Про це пише «Є!» з посиланням на УНІАН.

Швидше за все, в цей день якийсь трудяга прокинувся вранці і вирішив, що з нього вистачить. Заварив собі чаю, взяв пульт від телевізора і повернувся в ліжко.

За даними науковців, сприяють цій не найкращій рисі людини стрес і хронічна втома. Чим же цей людський порок заслужив таку честь?

Мета свята зовсім не в тому, щоб оспівувати ледарів. Головне завдання цього дня – нагадати всьому людству про важливість відпочинку та повноцінного сну. Тим, хто ще не був у відпустці або працює по 16 годин на добу, треба святкувати в обов'язковому порядку!

День ліні придумали в колумбійському місті Ітагуі у 1985 році. У цей день всі жителі мають право на повноцінний вихідний, щоб полінуватися від душі. Частина з них вважає за краще робити це пасивно – просто відпочивати вдома і навіть не вставати з ліжка.

Інші ж обирають неробство активне – дружно виносять лежаки і шезлонги в парки і сквери, беруть з собою смачну їжу для перекусів на природі і пасивно спостерігають за тим, що відбувається навколо.

Жителі південно-американської держави навіть придумали своєрідний девіз: "За право на лінь".

Дуже швидко цю ідею запозичили інші держави. Головне в цей день нічого не робити, але таку розкіш можуть собі дозволити тільки люди непрацюючі або відпочиваючі.

Наприклад, у Чорногорії проводять змагання, в яких перемагає той, хто довше пролежить. Можна пити, їсти, розмовляти, головне розслабитися і нічого не робити. Адже це, по суті, те, що багато хто робить на робочому місці. 

Вважається, що це погано, хоча, на думку науковців, лінь — не тільки не гальмо, а в багатьох випадках розвиток.

20 серпня – відмінний привід, щоб не планувати жодних справ. Найкраще влаштувати собі справжнє свято ліні – повністю розслабитися, забути про суєту і нервування, солодко виспатися і смачно поїсти.

Навіть якщо ви дуже зайнятий бізнесмен, не відмовляйте собі в цьому скромному задоволенні. Феєрія неробства піде вам на користь – сили відновляться, а настрій покращиться.

Читайте також:Відпустка: які тревел-напрямки по Україні найбільш популярні в 2019 році