Події
20 серпня 2019
Дві раніше відключені російські станції моніторингу радіації відновили роботу
Дві російські станції моніторингу радіації, які відключилися після вибуху на військовому полігоні в закритій акваторії Білого моря під Сєвєродвінським, що в Архангельській області РФ, відновили свою роботу
news-image

Про це в Twitter повідомив секретар Організації Договору про всеосяжну заборону ядерних випробувань (ДВЗЯВ) Лассіна Зербо, пише «Є!»  з посиланням на  hromadske.ua.

За його словами, ідеться про станції «Пєлєдуй» у Якутії та «Білібіно» на Чукотці.

Радіонуклідні станції RUP 56 (Пєлєдуй) і RUP 57 (Білібіно) відновили роботу в Росії і наразі завантажують назад дані у PTS», — зазначив Зербо в повідомленні.

Раніше The Wall Street Journal з посиланням на виконавчого секретаря Організації ДВЗЯВ написала про чотири моніторингові станції, які перестали передавати дані після вибуху на військовому полігоні в закритій акваторії Білого моря під Сєвєродвінським. У МЗС Росії тоді заявили, що передача даних не є обов'язковою.

Вранці 8 серпня 2019 року екстрені служби міста Сєвєродвінська Архангельської області зафіксували різке підвищення радіаційного фону. Через кілька годин з'явилися повідомлення, що на морському військовому полігоні поряд з селом Ньонокса в 30 км від Сєвєродвінська, де проживає 190 тисяч осіб, стався вибух під час випробувань рідинного ракетного двигуна.

Практично відразу Міністерство оборони Росії виступило з заявою, в якій йшлося, що «після НП ніяких викидів шкідливих речовин в атмосферу не було, радіаційний фон в нормі». Проте військові закрили для судноплавства ділянку Білого моря поруч з полігоном.

У той же час жителі Архангельської області почали активно скуповувати в аптеках йод і йодовмісні препарати, щоб захистити організм від можливого впливу радіації.

Президент Росії Володимир Путін через 11 днів після інциденту заявив, що ніяких загроз через вибух під Сєвєродвінським немає.

Читайте також:Україну накрила радіоактивна хмара після вибуху ракети в РФ