Суспільство
21 серпня 2019
Нові правила столичного метро: що робити із жебраками
Коли на станціях столичного метро зможуть позбавитися небажаних «гостей» – людей, які постійно просять милостиню?
news-image

«Жебрацьке» питання залежить від ухвалення нових «Правил користування Київським метрополітеном». Проект цього документу передали до профільної комісії Київради – з питань транспорту, зв'язку та реклами, пише «Є!»  з посиланням на Вечірній Київ.  

Серед новацій – заборона жебракувати на об’єктах столичного метрополітену.

Як столичне метро будуть очищати від бомжів та жебраків?

Це питання, яким займаються правоохоронні органи. Сподіваюся, що за ведення незаконної діяльності будуть передбачені відповідні адміністративні заходи, – вважає радник начальника КП «Київський метрополітен» Наталка Макогон.

Проте, як показує практика, поліцейські не можуть притягувати до відповідальності за такі дії. З точки зору права, жебракування неможливо розцінювати як «ведення незаконної діяльності».

У компетенції правоохоронців – лише перевіряти особисті документи і затримувати підозрілого пасажира (до з`ясування його особи).

На законодавчому рівні є лише кримінальна відповідальність за втягнення малолітніх до жебракування – позбавлення волі (від 3 до 7 років). Наразі у столичному метром змушені обмежитися закликами до громадян – не давати гроші «прохачам».

Завдячуючи спільним зусиллям активістів, ЗМІ та громадськості, такі заклики уже дали результати: людей, які просять гроші в метро, стало значно менше. Сподіваємося, що свідома позиція пасажирів дозволить звести ці явища нанівець, – продовжує Наталка Макогон.

Покінчити з цим явищем не можуть навіть у заможних країнах. Дійшло до того, що у шведському місті Ескільстуна навіть запровадили «податок» для жебраків – 250 шведських крон (23 євро). Щоб отримати дозвіл на жебрацтво, шведам треба заповнити електронну форму або звернутися до відділення поліції.