Політика
30 серпня 2019
Депутатка від «Слуги народу»: Готується велике перезавантаження із Польщею
Депутатка також вважає, що через голову Українського інституту національної пам'яті В'ятровича "українці посварилися з поляками".
news-image

Президент України під час свого візиту до Польщі, що почнеться найближчої суботи, запропонує президенту Анджею Дуді повернути проведення ексгумацій жертв Волинської трагедії. Про це повідомило видання «Rzeczpospolita», передає «Є!» із посиланням на Польське радіо.

Хоча нового президента України вибрали вже чотири місяці тому, до Польщі, найважливішого сусіда з Європейського Союзу, він приїжджає тільки зараз. Але це може бути переломний візит», - говориться у публікації.
Ми розраховуємо на нове відркиття, новий етап у відносинах України з Польщею. З таким посланням до Варшави прилітає президент Зеленський. Ми вважаємо, що є привід для оптимізму», - сказав «Rzeczpospolita» посол України у Польщі Андрій Дещиця.
Джерела в уряді у Києві вказують у першу чергу на подолання суперечок довкола історичної політики, що отруюють відносини між двома країнами щонайменше чотири роки. Під час зустрічі у Президентському палаці у суботу Зеленський має представити дуже конкретні пропозиції у справі розблокування ексгумацій жертв Волинської різанини. Наразі невідомо, у чому саме вони мають полягати, а також чи охоплять зміни до закону від 2015 року, що прославляє УПА. Але наші співрозмовники запевняють: „ми не хочемо, аби співпраця у справі історичної пам’яті була надалі заблокованою, нам важливо її відновити”», - говориться у публікації.

Видання теж помістило розмову із депутатом Верховної Ради від керівної партії «Слуга народу» та екс-мера Рави-Руської на Львівщині Ірини Верещук, яка у новому українському парламенті має стати членом комітету «дружби з Польщею», і яка сповістила, що більшість в українському парламенті вже має бачення поліпшення відносин з Польщею.

Ми хочемо здійснити конкретні кроки, також у скасуванні заборони на ексгумації. Це має привести до виходу зі складної ситуації, у якій опинилися наші взаємини», - сказала Верещук.

Вона також проти того, аби чинний голова Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович залишався його очільником, оскільки, на погляд Верещук, «через нього ми посварилися з поляками».

Готується велике перезавантаження із Польщею», - анонсувала українська депутат.

Нагадаємо, навесні 2017 року Український інститут національної пам'яті ввів заборону на ексгумації та пошуки останків польських жертв воєн і конфліктів на території України. Це була відповідь, зокрема, на знесення польською стороною українського пам'ятника у селі Грушовичі на Підкарпатті.

Читайте також: «Нуль українців чи інших подібних»: польський ресторан розмістив вакансію, яка викликала обурення в інтернет-користувачів