Україна
30 серпня 2019
Президент хоче підпорядкувати собі Нацгвардію
Новий законопроект “Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності Національної гвардії України” внесений до ВР
news-image

Законопроект “Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності Національної гвардії України”, внесений до ВР Президентом України Володимиром Зеленським, передбачає виведення Національної гвардії з підпорядкування Міністерству внутрішніх справ до підпорядкування Главі держави, пише «Є!»  з посиланням на UNN.              

...в умовах особливого періоду, здійснення силами спеціальних операцій, до складу яких входять і підрозділи НГУ, заходів із протидії військовій агресії РФ щодо України та захисту суверенних територій нашої держави, керівництво військовими формуваннями, в т.ч. і Національною гвардією України, належить не до сфери внутрішніх справ, політику у якій згідно із законом формує Міністерство внутрішніх справ України, а до сфери національної безпеки та оборони. Тому у зв’язку з існуючими правовими колізіями постала необхідність внести відповідні зміни до законів України "Про національну безпеку України“ та "Про Національну гвардію України”, — йдеться у пояснювальній записці.

Запропонованим Президентом законопроектом пропонується виключити МВС з Закону України “Про Національну гвардію України”, зокрема, якщо раніше ст. 1 цього закону містила слова

“Національна гвардія України є військовим формуванням з правоохоронними функціями, що входить до системи Міністерства внутрішніх справ України і призначено для виконання завдань із захисту та охорони життя, прав, свобод і законних інтересів громадян...”,

то тепер пропонується викласти статтю без згадки про входження до системи МВС. Водночас цю статтю Глава держави пропонує доповнити частиною другою, яка звучить так:

Діяльність Національної гвардії України спрямовується Президентом України через командувача Національної гвардії України, який здійснює безпосереднє керівництво Національною гвардією України”.

Крім того, з цієї ж статті запропоновано прибрати функцію про те, що НГУ спільно з іншими правоохоронними органами бореться з діяльністю терористичних організацій.

НГУ також не керуватиметься нормативними актами МВС. Питання передислокації підрозділів Нацгвардії також пропонується передати в відання Глави держави.

У разі ухвалення цього законопроекту командувача Національної гвардії України призначатиме на посаду та звільнятиме Президент України без подання з боку міністра внутрішніх справ.