На цьому тижні прийде календарна осінь - пора робити запаси на зиму
Експерти розповіли, куди вигідніше інвестувати простим українцям
news-image

Витратити на заповнення засіків в цьому році доведеться набагато більше, ніж в минулому, через закупівлю помідорів і картоплі. За словами експертів агроринку, головна причина зростання цін на овочі - неврожай, пише «Є!»  з посиланням на Новини N.           

Експерти підрахували, наскільки спорожніє гаманець сім'ї з трьох осіб, які вирішили прямо зараз придбати запас то, що може зберегтися до весни. А також оцінили, що вигідніше: вкластися в картоплю-морквину, купити долари або покласти в банк гривні, щоб на зароблені відсотки купувати більш дороге, але свіже, і не возитися з перевезенням і перебиранням запасів.

Ціни на продукти за рік змінилися різноспрямовано: картопля і помідори подорожчали в порівнянні з минулим роком майже втричі, до 16 грн / кг і більше, цибулю подешевшав, буряк приблизно в тій же ціні, морква коштує трохи більше. За словами експерта агроринку Олександра Хорева, після цінового буму на цибулю (до 40 грн / кг), аграрії в цьому сезоні набагато збільшили площі під його посадку, що до кінця літа в сукупності з хорошим урожаєм відразу позначилося на цінах. Зараз в крупному опті якісна "Цибуля" йде по 4,5-5 грн / кг, в дрібному (мішками на ринках) - по 8-10, в роздробі - по 10-12. Аналогічна ситуація з капустою: ринок переповнений, ціни впали в крупному опті до 3,5-4 грн / кг.

Прогнози експертів

Експерти одностайні: за втрачену картоплю в цьому році доведеться переплатити, а ось помідори можуть ще подешевшати.

Зараз ціни на борщовий набір найнижчі, тому ті, у кого є умови для зберігання, наприклад, льох, вже можуть робити запаси, це стосується і картоплі, ціна на який у вересні якщо і впаде, то незначно, - говорить директор Асоціації постачальників торгових мереж Олексій Дорошенко. - Точно подешевшають помідори за рахунок достигання пізніх сортів, тому закупівлі для консервації треба робити, коли ціна на плодоовочевих ринках впаде до 12 грн /кг "

А ось Хорев прогнозує, що не тільки помідори, а й буряк, морква, цибуля, і особливо капуста, можуть ще подешевшати, тому закуповувати їх про запас поки не варто, можна почекати 2-3 тижні. Що стосується псуються продуктів з нашого переліку, це цукор і борошно, то, за словами Дорошенка, доцільно придбати запас на сім'ю мішок борошна нового врожаю (40 кг), так як вона вже не перший рік стійко дорожчає на 1-1,5% щомісяця . Звичайно, за умови, що в родині люблять випічку і печуть домашній хліб, інакше при домашньому зберіганні борошно через 7-8 місяців може зіпсуватися. Ціна цукру збережеться стабільною, тим більше що сезон цукроваріння ще попереду і можна буде отоваритися навіть дешевше. 

Скільки принесуть долари і депозит

Економісти пропонують інші варіанти заощадження грошей на покупку запасів: покласти на гривневий вклад або купити долари, поки курс низький.

До 10% картоплі і борщнабора в погребі за зиму згниває, що здорожує вартість запасів на 10%, - говорить президент Украналітцентра Олександр Охріменко. - Якщо до кінця року курс буде 28 грн / дол (зараз 25,25), то, купивши валюту зараз і здавши в січні, на 100 доларів можна заробити до 250 грн, це 40% річних. Овочі не виростуть в ціні до весни на 40% ".

На покупку про запас картоплі, коренеплодів і капусти сім'я витратить, з урахуванням витрат на доставку, 3000 грн (118 доларів). Очевидно, що 410 грн економії ми вже маємо за рахунок транспортних витрат і відсутності втрат при зберіганні. Отримаємо, що при курсі 28 грн / дол вдасться зберегти понад 700 грн, або 23% коштів, які можна витратити на поточні закупівлі овочів. Гривневий вклад менш вигідний: навіть при 14% річних на 3000 грн вдасться заробити 210 грн за півроку (в сумі - 620 грн), в результаті економія на "незакупках" - 20%.

Читайте також:Зеленський врегулював питання сонячних електростанцій домогосподарств