Суспільство
1 вересня 2019
Через позицію Мін'юсту довідки про факт народження/ смерті «Л-ДНР» не визнаються
Для підтвердження факту народження або смерті жителям окремих районів Донецької та Луганської областей і раніше необхідно звертатися до суду
news-image

18 січня 2018 року Верховна Рада 8-го скликання прийняла закон «Про особливості державної політики щодо забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій і Луганській областях», пише «Є!»  з посиланням на novosti.dn.ua.

Стаття 2 цього закону говорить наступне;

Діяльність збройних формувань РФ і окупаційної адміністрації РФ в Донецькій і Луганській областях, що суперечить нормам міжнародного права, є незаконною, а будь-який виданий у зв'язку з такою діяльністю акт є недійсним і не створює ніяких правових наслідків, крім документів, що підтверджують факт народження або смерті особи на тимчасово окупованих територіях в Донецькій і Луганській областях

Тоді нардеп від БПП Мустафа Найєм зазначав , що практика визнання подібних документів, нехай і виданих в окупації, співзвучна з принципами Європейського суду з прав людини і не означає легалізацію формувань «ДНР / ЛНР». 

За фактом отримання української довідки про народження / смерті, як і до прийняття закону, відбувається в судовому порядку. Заявник звертається в ЗАГС, де отримує письмову відмову про реєстрацію факту народження / смерті, на підставі якого звертається в суд. Уже з рішенням суду чоловік повторно звертається в ЗАГС, де йому видають свідоцтво. Таким чином, через позицію Міністерства юстиції фактична реалізація статті 2 вищезазначеного закону так і не почалася. 

У Мін'юсті пояснюють це тим, що частина 3 статті 2 чітко не визначає, який медичний документ слід вважати таким, який підтверджує факт народження або смерті на підконтрольній бойовикам території.

Виникає необхідність впровадити механізм розгляду таких документів на автентичність. З огляду на важливе правове значення держреєстрації таких актів цивільного стану вказане дозволить максимально забезпечити права громадян і захистити інтереси держави », - йдеться у відповіді Мін'юсту на запит «НД»

У рішеннях про визнання фактів народження / смерті суди апелюють до Цивільного процесуального кодексу після внесення змін до лютому 2016 року. З тих пір і до початку літа 2019 го, тобто за 2 роки і 3 місяці, РАГСи на підставі судових рішень зареєстрували 27 453 факти народження та 52 745 фактів смерті . Окупаційна «адміністрація» «ДНР», в свою чергу, звітувала про народження більше 30 тисяч чоловік тільки за 2016 - 2017 роки, проте смертність перевищує народжуваність майже в 3 рази.

Встановлення факту народження / смерті за допомогою «довідок Л-ДНР» все ж є однією з найпростіших процедур для жителів окупації. Як зазначає директор Харківської правозахисної групи Євген Захаров, легалізація інших «документів» зі штампами «Л-ДНР» відбувається складніше, а в деяких випадках неможлива зовсім. 

Часто ув'язнені, які звільнялися з колоній на неконтрольованої території мали на руках тільки довідки про звільнення, з якими не можна було перейти через лінію розмежування. Люди, котрі оформляли пенсії, не завжди могли отримати довідки про свою зарплату з підприємств на непідконтрольною території, а якщо отримували, то ці довідки знову-таки не визнавалися Пенсійним фондом, і треба було знову йти в суд», - зазначає він.

Читайте також:Іноземець покликав українку заміж, тепер їй загрожує довічне