Політика
3 вересня 2019
Рада направила до КСУ закон про скорочення числа депутатів і скасування мажоритарки
Народні депутати направили законопроект про внесення змін до Основного закону про зменшення конституційного складу Верховної Ради
news-image

Народні депутати України внесли до порядку денного сесії і направили до Конституційного суду законопроект про внесення змін до Основного закону про зменшення конституційного складу Верховної Ради до 300 депутатів і запровадження тільки пропорційної виборчої системи, пише «Є!»  з посиланням на Букви.

За внесення змін до ст. 76 і 77 Конституції України (щодо зменшення конституційного складу парламенту і закріпленні пропорційної виборчої системи) проголосували 258 народних депутатів.

Законопроект № 1017 був ініційований Президентом Володимиром Зеленським.

Законопроектом пропонується в ст. 76 Конституції закріпити положення про кількісний склад Верховної Ради в 300 народних депутатів (згідно з нинішньою редакцією Конституції їх 450), які обираються на п'ять років (дана норма не змінюється).

Цим проектом закону пропонується внести зміни до статті 77 і закріпити пропорційну виборчу систему.

Доповідаючи законопроект, представник Президента України в Конституційному суді України Федір Веніславський сказав, що є суспільний запит на зменшення кількості народних депутатів. Крім того, за словами Веніславського, "цифра 450 депутатів взята з Верховної Ради УРСР - стільки депутатів обиралося з 1989 по 1991 рік. З тих пір населення України значно зменшилося".

Представник Президента додав, що зменшення кількості депутатів дозволить заощадити бюджетні кошти на їх утримання.

За його словами, менша кількість депутатів почне діяти з наступної каденції Верховної Ради.

Проектом Закону пропонується вилучити з тексту статті 76 Конституції України принципи загального, рівного і прямого виборчого права, здійснюється шляхом таємного голосування, оскільки має місце дублювання статті 71 Конституції України.

Крім того, за його словами, законопроект пропонує ввести такий виборчий ценз, як володіння державною мовою.

Веніславський також повідомив, що в статті 77 Конституції України пропонується закріпити пропорційну виборчу систему на парламентських виборах.

"Який саме тип пропорційної системи буде введений, буде визначатися законом", - сказав представник Президента.

Зі співдоповіддю виступила заступник Голови Комітету з питань правової політики Ольга Совгиря.

Вона повідомила, що комітет на своєму засіданні прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді включити законопроект до порядку денного другої сесії і направити на висновок Конституційного суду.