Україна
9 вересня 2019
Цього дня над летовищем у Києві Нестеров вперше зробив «мертву петлю»
Згодом її стали називати «петлею Нестерова».
news-image

9 вересня 1913 року над Сирецьким військовим летовищем у Києві авіатор Петро Нестеров уперше в світі здійснив на літаку «мертву петлю». Згодом її стали називати «петлею Нестерова», нагадує «Є!» із посиланням на УІНП.

Петро Миколайович Нестеров народився 27 лютого 1887-го у Нижньому Новгороді. Закінчив артилерійське училище в Петербурзі, проходив службу на Далекому Сході.

Піднімався на аеростатах у фортечній повітроплавальній роті, захопився авіацією. Закінчив офіцерську повітроплавальну школу в Петербурзі, навчався в військово-авіаційній школі в Гатчині.

В 1912-му склав іспит на звання військового льотчика, був направлений у Київ виконуючим обов’язки ХІ корпусного загону 3-ої авіаційної роти.

У Києві мешкав на Печерську, став активним членом Київського товариства повітроплавання.

Без попередньої підготовки здійснив переліт Київ – Остер – Ніжин – Київ, за тим же маршрутом здійснив перший у світі груповий переліт строєм.

Маючи ґрунтовні знання з математики і механіки, теоретично обґрунтував можливість виконання глибоких віражів. І все літо тренувався, аби здійснити вертикальний політ замкненим колом – «мертву петлю».

Тодішні двигуни під час польотів часто глухли, що призводило до гибелі пілотів. І Петро Нестеров вважав, що виконання такої фігури дозволить перезапустити двигун.

9 вересня 1913-го на новому літаку «Ньюпор-ІV» піднявся над Сирецьким військовим літовищем і на висоті 600 метрів уперше в світі виконав «мертву петлю». Подія викликала світовий розголос.

Петро Нестеров отримав чергове військове звання, Київське товариство повітроплавання нагородило його золотою медаллю.

Загинув на початку Першої світової війни, 8 вересня 1914-го, вперше в світі здійснивши таран ворожого літака. Похований у Києві, на Аскольдовій могилі. 1938-го, після ліквідації кладовища на Аскольдовій могилі, перепохований на Лук’янівському цивільному цвинтарі.