Україна
22 лютого 2015
Азаров виклав свою версію подій на Майдані
Авторами сценарію Майдану, на його думку, були американці.
news-image

Колишній український прем'єр-міністр Микола Азаров розповів телеканалу НТВ про те, як минулої зими відбувалася зміна влади на Україні. За його словами, сценарій державного перевороту був написаний в посольстві США.

«Ляльководи основні були не на Майдані», - сказав він.

Азаров повідомив, що почалося все через рішення українських властей призупинити підписання угоди про асоціацію з ЄС.

«Пішов, звичайно, колосальний тиск з боку керівників Європейського союзу, ряду європейських країн. Сенс цього тиску полягав у тому, що ми повинні відкласти всякі сумніви й підписати цю угоду», - розповів колишній прем'єр.
«Потрібен був привід, привід для повалення нашої влади. Тому що нам відверто сказали: "Не ви підпишете цю угода, тоді підпише інший уряд, інший президент", - зазначив він.

Таким приводом, за словами Азарова, стало застосування сили на площі Незалежності в Києві, де мітингували прихильники євроінтеграції.

«Акція була уповільнена. Організатори розуміли, що без сакральних жертв не розпалити натовп. Раптом години в три ночі приїжджають знімальні групи, встановлюють світло, камери. Що знімати? Ось цю звичайну рядову ситуацію, коли люди проводять ніч?» - сказав Азаров.

За його словами, на площу в цей момент прийшли «підготовлені бойовики в масках. Вони почали бити арматурою міліціонерів, які там чергували. Після виклику підкріплення зачинщики зникли. Однак коли спецназ почав затримання, «під руку потрапили саме ті, хто в цих наметах коротали ніч».

Читайте також: Порошенко з нетерпінням чекає на повернення Януковича

Говорячи про переговори Януковича з опозицією, Азаров зауважив, що нинішній прем'єр Арсеній Яценюк «кожен день ходив за інструкціями в американське посольство». В результаті було підписано угоду між президентом України та лідерами опозиції про мирне вирішення конфлікту, гарантом якого виступили ряд європейських країн, але ніхто, крім Януковича, його не виконав.

«Мені досі незрозуміло, як себе почувають міністри Польщі, Німеччини, Франції, які підписали угоду від 21 лютого. В історії дипломатії це угода увійде як документ граничної міри цинізму і обману», - сказав Азаров.