Світ
11 вересня 2019
Сьогодні світ згадує жертв теракту 11 вересня в США
Теракт 11 вересня в США – це низка терористичних актів, що відбулися в різних куточках країни
news-image

У цей день вшановують пам'ять жертв трагедії 11 вересня, що увійшла в історію як одна із найбільших терористичних операцій в історії людства.

Теракт 11 вересня в США – це низка терористичних актів, що відбулися в різних куточках країни, інформує «Є!», з посиланням на zik.ua.

У цей день 18 років тому 19 терористів-смертників із "Аль-Каїди" захопили чотири пасажирські літаки американських авіакомпаній та провели майже одночасні атаки у різних місцях Сполучених Штатів. 

О 8:46 за північноамериканським східним часом розпочинається символічна хвилина мовчання, адже саме в цей момент перший літак врізався  у північну вежу Всесвітнього торгового центру. 

ZIK 

Через 17 хв другий літак врізався в південну вежу центру. Менш через півтори години вежі-близнюки впали. Як зазначається, в них щодня працювали понад 50 тис. людей. 

ZIK

О 9:37 третій захоплений терористами  літак врізався у західну частину Пентагону. 

ZIK

Четвертий літак впав в полі на півдні штату Пенсильванія о 10:03, але його ціллю мав бути Капітолій або Білий дім.  Скоріш за все, лайнер не досягнув кінцевої точки призначення через боротьбу пасажирів та членів екіпажу, які хотіли повернути контроль над судном. 

ZIK

За даними підсумкового звіту Національної комісії щодо терористичних атак проти Сполучених Штатів, або комісія 9/11, під час теракту загинули близько трьох тисяч осіб. 

Як зазначається, найбільше людей загинули у Всесвітньому торговельному центрі – понад 2600 осіб, також 125 – Пентагоні, а у всіх чотирьох літаках – 256 пасажирів. 
Серед жертв теракту були не тільки громадяни США, але й ще 91 держави, зокрема й України. 19 арабів-смертників виконували накази ісламістів, які перебували в Афганістані.  

Спочатку тогочасний лідер "Аль-Каїди" Усама бен Ладен заперечив причетність до трагедії, однак через три роки він все ж взяв відповідальність за теракт.  Він мотивував проведення терористичних атак тим, що США підтримували Ізраїль, також присутністю  американських військ у Саудівській Аравії та санкціями проти Іраку.  У 2011 році спецпризначенці виявили Усаму бен Ладена та вбили його в Афганістані.

Трагедія 11 вересня стала поштовхом для посилення антитерористичної боротьби США та багатьма іншими державами. 

Як зазначається, з 2002 року Конгрес США ухвалив рішення відзначати 11 вересня як День патріота. У 2009 році, після затвердження акту 111-13 Загального Закону США, ця дата називається Загальнонаціональним днем служіння і пам’яті.  Ч

Читайте також: Проблема не в тому, що Путін напав на Україну, а в тому, що більшість росіян його підтримують, - Сенцов