Політика
11 вересня 2019
Віктор Медведчук: Обмін утримуваними особами повинен вести до миру шляхом продовження діалогу з Росією
На думку політика, "з'явився шанс домовитися про мирне врегулювання конфлікту".
news-image

Обмін утримуваними особами, який стався в ці вихідні, необхідно конвертувати в досягнення одного з головних і стратегічних завдань для України - миру на Донбасі. Про це в інтерв'ю телеканалу «112 Україна» заявив глава політради політичної партії «ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА - ЗА ЖИТТЯ» Віктор Медведчук, передає «Є!»

Довіра, яка з'явилася між сторонами, стала гарантією обміну і взаємного звільнення людей. Питання - як її конвертувати тепер далі? Адже це стратегічне питання для України - мир на Донбасі. І тут треба продовжувати переговори, тим більше що для цього є Мінський процес. У цьому питанні є нормативний документ, який іменується «мінські угоди», затверджений резолюцією Ради безпеки ООН», - вважає політик.

Він також наголосив на необхідності подальшого виконання Мінських угод, що дозволить встановити мир в східних областях України.

Мінські угоди, які треба виконати і за допомогою їх реалізації домогтися миру на Донбасі, визнані в усьому світі: від Вашингтона до Києва, Донецька, Луганська, Брюсселя, Парижа, Берліна, Страсбурга. Тобто у всіх столицях Європи і світу, і які кажуть, і які залучені в процеси мирного врегулювання, всі визнають, що Мінські угоди - це основа, це фундамент, і вони безальтернативні. Тому, оскільки є такий документ і почався діалог, який свідчить про наявність довіри між двома главами держав, то цей процес повинен бути продовжений», - зазначив опозиціонер.

На його думку, якщо двом главам держави вдалося домовитися про обмін утримуваних осіб, то є шанс, що їм вдасться домовитися і про мирне врегулювання конфлікту.

Вони повинні це зробити. Більш того, коли мова йде про нашого президента, пана Зеленського, адже, згідно з соціологічними дослідженнями, 70-75% вважає, що заради миру президент України Зеленський повинен вступити в прямий діалог з президентом Росії Путіним. І тут стався цей перший етап, перший крок, початок першого етапу, можна називати по-різному, - те, що спричинило ось цей обмін, 35 на 35. Люди звільнені, люди повернулися додому, до родичів, в сім'ї - це найголовніший результат .

І тепер, якщо цей діалог був настільки успішним, він повинен тривати в питанні миру і остаточного врегулювання ситуації на Донбасі, результатом якої має стати повернення Донбасу в Україну і України на Донбас», - підсумував Віктор Медведчук.

Читайте також: Помічник президента: Не всі в Україні хотіли обміну утримуваними