Події
12 вересня 2019
Хасиди активно скуповують житло в Умані
Як зазначили в мерії, багато з них не платять “комуналку” місяцями і мають борги.
news-image

В Умань Черкаської області вже почали з’їжджатися хасиди, щоб у ніч проти 30 вересня традиційно зустріти юдейський Новий рік поблизу могили праведника Нахмана, передає «Є!» із посиланням на Сегодня.

Як розповіла заступниця мера Умані Людмила Кирилюк, цього разу очікується, що в гості приїдуть близько 30 тис. паломників. Найбільш заможні орендують житло максимально близько до могили праведника – за повір’ями хасидів вважається, що близькість до Нахмана обіцяє удачу протягом усього року.

Видання поспілкувалося з місцевими жителями і з’ясувало, як городяни готуються підзаробити на паломниках.

Поки що хасидів у місті не так і багато, масово вони почнуть з’їжджатися починаючи від 23 вересня. Частина квартир в місті була заброньована заздалегідь, деякі ще здаються. Як правило, господарі житла у кварталі біля могили беруть мінімум 100 доларів з людини за три- чотири дні. Цього ж тижня для гостей встановлюються свої ціни. Тобто продавець на ринку продає картоплю уманцям по 15 гривень, а хасидам вже мінімум по долару (25 грн)”, – розповіла мешканка міста Ірина Возницька.

При цьому багато хасидів уже стали уманчанами, тобто, купили тут житло, щоб не орендувати на свято,розповіла заступниця мера Кирилюк. І така тенденція набирає обертів.

Є сім’ї, які проживають тут постійно. Багато іноземців викупили у місті житло. Якщо раніше купували квартири, то тепер почали охочіше брати і приватні будинки. Набувають не тільки для власного проживання, а й для того, щоб облаштувати готель. Але при цьому багато не платять “комуналку” місяцями і мають борги”, – розповіла чиновниця.

Також вона додала, що в місті є низка проблемних питань, які стають актуальними під час паломництва.

Цей квартал не розрахований на таку велику кількість проживаючих, адже одночасно ці додаткові 30 тисяч осіб вмикають світло і воду, викидають сміття, йде навантаження на всі комунікації, і місто самостійно модернізувати всю інфраструктуру не може”, – зауважила Кирилюк.

Нагадаємо, що за даними ДСНС, цьогоріч очікують прибуття близько 40 тисяч паломників-хасидів на святкування юдейського Нового року Рош-ха-Шана в Умані.

Читайте також: «Умань любить Трампа»: паломники-хасиди встановили у місті банер