Події
12 вересня 2019
ЄСПЛ заслухав справу України проти Росії щодо порушення прав людини в Криму
У Страсбурзі відбулися перші слухання у справі «Україна проти Росії».
news-image

11 вересня в Європейському суді з прав людини у Страсбурзі відбулися перші слухання у справі «Україна проти Росії», яка стосується порушень прав людини в Криму.

Слухання стосувалися справи за заявою України від 13 березня 2014 року, йдеться в заяві ЄСПЛ, пише «Є!» з посиланням на Громадське.

У ній Україна стверджує, що «з 27 лютого 2014 року Росія контролює Автономну Республіку Крим, яка є невід’ємною частиною України».

Росію звинувачують у порушенні статей Конвенції про захист прав людини, зокрема право на життя, свободу й особисту недоторканність, свободу слова і пересування та справедливий суд.

Водночас Росія відкидає звинувачення в тому, що вона відповідальна за анексію. Зазначається, що представники РФ намагалися зупинити перехід справи до наступного етапу — збору прямих доказів, пише The Guardian.

Британський юрист Бен Еммерсон, який представляє український уряд, заявив суду, що Україна втратила контроль над Кримом 27 лютого «в результаті військового вторгнення збройних сил Російської Федерації за підтримки проросійських політичних і воєнізованих представників у Криму».