Політика
17 вересня 2019
На посаду голови ЦВК розглядаються три кандидатури, – ЗМІ
Кальченко має найвищі шанси очолити ЦВК.
news-image

Нову Центральну виборчу комісію може очолити один з трьох кандидатів, які розглядаються на цю посаду, пише «Є!» із посиланням на Дзеркало Тижня.

Серед кандидатів, яких може запропонувати фракція "Слуги народу", депутати Аліна Загоруйко, Вадим Галайчук і Сергій Кальченко. При цьому саме Кальченко має найвищі шанси очолити ЦВК.

Я питав і в Аліни Загоруйко, у Галайчука Вадима, чи бачать вони себе у Центральній виборчій комісії. Вони мені не дали конкретної відповіді щодо цього. Коли партія визначатиметься з кандидатами, я, наприклад, рекомендуватиму Сергія Кальченка, хорошого експерта з конституційного права, експерта Венеціанської комісії", - повідомив журналістам заступник голови Комітету ВР з питань організації державної влади Олександр Качура ("Слуга народу").

Згідно із законом "Про Центральну виборчу комісію", депутатські фракції у Верховній Раді не пізніше наступного дня після дострокового припинення повноважень комісії подають президенту пропозиції щодо її персонального складу. На підставі цих пропозицій голова держави протягом трьох днів вносить до парламенту подання про персональний склад ЦВК.

13 вересня, як і прогнозувало DT.UA, Верховна Рада підтримала подання президента Володимира Зеленського та голосами фракцій "Слуги народу", "Опозиційної платформи – За життя", "Батьківщини" і групи "За майбутнє" достроково розпустила Центральну виборчу комісію.

Фракція "Слуги народу" у Верховній Раді заявила, що планує запропонувати квотний принцип розподілу позицій членів нової ЦВК. Це означає, що абсолютна більшість місць у комісії матимуть представники президентської політсили.

ЦВК відкинула всі претензії Зеленського, назвала рішення політичним, і наголосила, що воно ставить під питання легітимність президентських і парламентських виборів 2019 року.

За даними DT.UA, Зеленський вирішив розпустити ЦВК, щоб вивести з її складу людей, пов'язаних із п'ятим президентом України Петром Порошенком і колишнім народними депутатом Олександром Грановським. А викладені в тексті подання претензії є намаганням обґрунтувати це політично вмотивоване рішення.

Читайте також:Медведчук: Новий склад ЦВК повинен бути сформований за квотним принципом, щоб бути об'єктивним