Події
19 вересня 2019
Ринок землі відкриють із 1 жовтня 2020 року - прем'єр Гончарук
Гончарук зазначив, що "не бачить підстав виганяти іноземного інвестора" з українських земель.
news-image

Ринок землі в Україні відкриють з 1 жовтня 2020 року. Про це заявив у четвер у Києві прем'єр-міністр Олексій Гончарук під час виступу на конференції щодо реформи управління земельними відносинами "Земля як фактор розвитку українського села", повідомляє Укрінформ, передає «Є!»

Зараз та модель, яку ми пропонуємо, передбачає відкриття ринку з 1 жовтня наступного року", - сказав Гончарук.

Він зазначив, що ринок землі буде відкриватися поступово, оскільки так радять фахівці.

Ми відриваємо ринок землі не одразу. Ми думали зробити це з 1 липня наступного року. Проте потім проконсультувалася і вирішили, що робити це влітку не дуже добра ідея", - пояснив глава уряду.

Прем'єр-міністр запевнив, що українські орендарі матимуть першочергове право купити землю.

Звичайно, ми гарантуватимемо права тих, хто зараз орендує земельну ділянку, купити в першу чергу. Це абсолютно необхідно. Ми дуже не хочемо, щоб ті, хто зараз обробляє землю, втратили можливість обробляти її надалі", - сказав Гончарук.

За його словами, цей ринок має бути зручним не для спекулянтів, а для тих, хто реально робить на землі.

Прем'єр-міністр зазначив, що на прозорих торгах можна буде придбати як державну, так і комунальну землю, але головна умова - земля має належати українським громадянам та українським компаніям.

Водночас він зазначив, що нині на українській землі працюють іноземні компанії.

І я зараз не бачу підстав виганяти іноземного інвестора", - додав глава уряду.

Нагадаємо, президент Зеленський доручив Кабміну до 1 жовтня 2019 року подати у Верховну Раду законопроєкт про ринок земель сільськогосподарського призначення. Парламент має ухвалити його до 1 грудня.

Заборона на продаж земель сільськогосподарського призначення в Україні була запроваджена у 2001 році. З 2002 року мораторій неодноразово продовжувався. У грудні 2018-го Верховна Рада продовжила його до 1 січня 2020 року.

У серпні 2019 року Зеленський на українсько-турецькому бізнес-форумі у Стамбулі заявив, що Україна до кінця року проведе земельну реформу, щоб створити ринок землі на 40 млн га.

Читайте також: Більшість українців проти скасування мораторію на землю - опитування