Політика
24 вересня 2019
Для «кнопкодавців» можуть встановити штрафи до 85 тис. гривень
Пропонується ввести кримінальне покарання за голосування депутатом Ради у будь-який спосіб замість іншого депутата у вигляді штрафу від 3 тис. до 5 тис. неоподатковуваних мінімумів (51-85 тис. гривень).
news-image

Перший заступник голови Верховної Ради, представник Президента в парламенті Руслан Стефанчук пропонує Раді ввести штраф до 85 тис. гривень за неперсональне голосування парламентарієм. Про це йдеться в законопроекті №2148 від 17 серпня, передають Українські Новини, повідомляє «Є!».

Згідно з ним, пропонується ввести кримінальне покарання за голосування депутатом Ради у будь-який спосіб замість іншого депутата у вигляді штрафу від 3 тис. до 5 тис. неоподатковуваних мінімумів (51-85 тис. гривень). Апарату необхідно буде забезпечувати відеофіксацію голосування парламентаріями.

Голову Ради мають намір уповноважити на повідомлення про факт неперсонального голосування, після якого він повинен буде доручити рахунковій комісії вилучити картку такого депутата і провести голосування повторно. Далі головуючий буде давати розпорядження апарату невідкладно підготувати повідомлення про виявлене порушення, яке разом з протоколом, стенограмою, стенографическим бюлетенем відповідного засідання і відеозаписом він направить в Державне бюро розслідувань. 

У серпні Президент Володимир Зеленський запропонував Раді позбавляти мандатів депутатів за прогули і неперсональне голосування. 3 вересня Рада просила Конституційний Суд оцінити конституційність законопроекту №1027 Зеленського про позбавлення депутатів мандатів за прогули і неперсональне голосування. Крім того голова "Слуга народу" в Раді Давид Арахамія заявив, що 2 викритих у "кнопкодавстві" членів фракції не складуть повноваження.

Читайте також:Обласні ради звернулися до Зеленського із проханням відтермінувати введення ринку землі в Україні