Події
3 жовтня 2019
Найголовніше за день: призначення секретаря РНБО, закон про столицю, на Майдані готується віче «Зупинимо капітуляцію»
Найактуальніші новини за сьогодні, 3 жовтня.
news-image

Журналісти «Є!» підготували для вас найактуальніші новини за сьогодні, 3 жовтня.

Призначення нового секретаря РНБО

Президент України Володимир Зеленський призначив Олексія Данілова секретарем Ради національної безпеки і оборони України, звільнивши перед цим з посади заступника секретаря РНБО.

Відповідні укази від 3 жовтня опубліковані на офіційному сайті глави держави. 

Відомо, що Олексій Данілов у 2005 році очолював Луганську облдержадміністрацію. Також він був народним депутатом України 5-го скликання (з травня 2006 по листопад 2007 року). З грудня 2007 року працював заступником директора Інституту європейської інтеграції та розвитку.

Досьє на нового секретаря РНБО можна прочитати тут.

Нардепи ухвалили закон про столицю 

Верховна Рада ухвалила у першому читанні проєкт закону про місто Київ - столицю України авторства депутата від "Слуги народу" Олександра Ткаченка.

Зокрема, проєкт розділяє посади мера Києва та керівника Київської державної адміністрації, змінює виборчу систему до міської ради та відновлює районні ради столиці.

Мер Києва Віталій Кличко назвав цей проєкт таким, що порушує принципи місцевого самоврядування. 

Крім того, низка депутатів та навіть науково-експертне управління парламенту вказало, що проєкт частково порушує Конституцію, а тому потребує доопрацювання.

Активісти збирають віче на Майдані

У Києві на Майдані Незалежності 6 жовтня о 12:00 активісти збирають віче під назвою "Зупинимо капітуляцію!"

Зокрема, віче збирають у відповідь на те, що президент України Володимир Зеленський оголосив, що представник України у Мінській контактній групі погодився з проведенням місцевих виборів на окупованих територіях Донецької і Луганської областей, а також дав згоду на впровадження “формули”, яка, зокрема, передбачатиме особливий статус цих територій у складі України.

Активісти вважають, що цей план незабаром "почнуть нав'язувати Україні, зокрема, вимагаючи від Верховної Ради ухвалення відповідних законів та інших антиконституційних рішень".

На думку організаторів акції, це - зрада національних інтересів та закликали патріотів  "гуртуватися в широкий рух проти капітуляції України".

Читайте також: Зеленський має два сценарії для виборів на Донбасі