Світ
8 жовтня 2019
Активісти руху Extinction Rebellion (XR) стараються привернути увагу влади до екологічних проблем
Для вирішення проблем екології активісти Extinction Rebellion блокують рух у всьому світі
news-image

У багатьох містах поліція проводить затримання активістів. У Лондоні затримано вже 217 протестувальників, пише «Є!»  з посиланням на Interfax-Україна.          

Активісти в Лондоні перекрили рух на двох мостах, що зв'язують береги річки Темзи в центрі Лондона: Вестмінстерському і розташованому неподалік Ламбетському.

Протестуючі заблокували дороги, що ведуть до Трафальгарської площі, набережної Вікторії, на якій, зокрема, розташована штаб-квартира міністерства оборони Великої Британії і вулицю Вайтхолл, де розташовано багато британських урядових будівель.

Демонстранти обіцяли, що вони намагатимуться мінімізувати наслідки акції для пересічних лондонців, однак у Скотланд-Ярді протести вже назвали безпрецедентними, і пообіцяли затримувати всіх, хто порушує закон.

Рано вранці в понеділок близько тисячі еко-активістів природоохоронної організації Extinction Rebellion несподівано для поліції заблокували важливий транспортний вузол у центрі Берліна - площу з колоною Перемоги Велика зірка. Акція почалася приблизно о 5 ранку, її учасникам вдалося зупинити автопотік на багато годин. Площа Велика зірка з круговим рухом є важливим центральним транспортним вузлом в Берліні, тому що від неї розходяться відразу кілька великих вулиць в усіх напрямках міста.

Після цього ще на одній площі - Потсдамер Платц - почалася така сама акція. Наразі поліція перебуває на місці подій і закликає активістів звільнити перехрестя. Крім цього поліція веде з активістами переговори і пропонує їм альтернативне місце для демонстрації. Газета "Берлінер Моргенпост" повідомляє, що представники Extinction Rebellion обговорюють пропозицію.

Нині на багатьох центральних вулицях Берліна затори, поліція через Твіттер повідомила, що на місце подій викликаний вертоліт для контролю дорожньо-транспортної ситуації з повітря.

Extinction Rebellion на своєму сайті повідомляє, що планує на тижні відразу кілька акцій, усі вони пройдуть у ключових для політичного і громадського життя Берліна місцях. Мета - вплинути на уряд ФРН і звернути увагу на проблеми клімату на планеті.

Французькі активісти зайняли в Парижі площу Шатле, повідомляє газета "Фігаро".

У другій половині дня учасники акції розклали тюки з пресованої соломи поперек набережної Межіссері і сіли на дорогу, блокуючи одночасно площу Шатле і Міст мінял, що зв'язує правий берег Сени з островом Сіте біля префектури поліції і Палацу правосуддя, доступ до якого охороняють посилені наряди правоохоронців.

Газета зазначає з посиланням на представника XR, що в акції беруть участь кілька сотень активістів.

Водночас газета "Паризьен" повідомляє, що на в'їзді на Міст мінял організована "громадянська асамблея" зі складених в коло блоків соломи. Сеною циркулює катер з символікою XR.

Маніфестанти готуються провести ніч на місцях акції і почали встановлювати намети. Разом з тим, активісти не виключають і готуються до силової акції поліції.

У Мадриді кілька активістів скували себе і заважали дорожньому руху. Кілька сотень активістів встановили намети біля міністерства екології Іспанії в Мадриді. Поліція в ході протестів затримала трьох осіб.

В Амстердамі поліція затримала близько 90 учасників протестів. Протестуючі з ранку блокують автомобільний рух поблизу художнього музею Рейксмюзеум в центрі Амстердама, там же і проводилися затримання.

Акція проходила мирно, повідомляють ЗМІ, проте деякі активісти бралися за руки і укладалися на землю, щоб звшкодити поліції прибрати їх з дороги.

Протести торкнулися і Австралії. Так, у Сіднеї поліція затримала 30 осіб, які заважали автомобільному руху або ж не підкорялися вимогам влади. Всього в акції взяли участь кілька сотень людей. У Мельбурні поліція затримала 10 учасників протесту.

Акції, згідно з сайтом організації, пройдуть в більш ніж 60 містах, у деяких з них триватимуть близько двох тижнів.

Extinction Rebellion виступає з трьома основними вимогами. Вони закликають уряд оголосити надзвичайний стан у сфері екології та клімату, зупинити втрату біорізноманіття та знизити до нуля викиди парникових газів до 2025 року, а також створити асамблею з громадян, які будуть боротися з проблемами екології.

Читайте також:Штраф - 8500 грн: в Україні хочуть заборонити поліетиленові пакети