Суспільство
9 жовтня 2019
Підхід до надання допомоги малозабезпеченим сім'ям планується змінити
Малозабезпеченим в Україні збільшать виплати, але скоротять їх термін
news-image

В опублікованій програмі діяльності Кабінету міністрів, серед іншого, планується змінити систему надання соціальної допомоги, пише «Є!»  з посиланням на Сьогодні.           

Основним недоліком існуючої системи надання допомоги малозабезпеченим сім'ям та таким, які опинилися в складних життєвих обставинах, новий уряд вважає те, що ця система не допомагає сім'ям подолати проблеми і почати обходитися без допомоги держави. Тобто малозабезпечені роками отримують допомогу і ніяк не можуть подолати межу бідності. 

Підхід до надання допомоги таким сім'ям планується змінити. Як говориться в програмі уряду, соціальна допомога повинна "стимулювати членів сім'ї подолати складні життєві обставини і повернутися до активного економічного та соціального життя".

Зокрема, малозабезпеченим не тільки будуть виплачувати соцдопомогу. Працездатним членам таких сімей будуть також допомагати працевлаштуватися на більш високооплачувану роботу або відкривати власний бізнес. За п'ять років кожна друга людина працездатного віку, яка не працює і чия сім'я отримує фінансову допомогу від держави, має бути працевлаштована і не потребувати допомоги держави – це ще один маркер ефективності роботи уряду, закладений в програму Кабміну.

В першу чергу, домогтися поліпшення ситуації передбачається завдяки оновленню служби соціальної допомоги та навчання фахівців. Також планується створити Єдину інформаційно-аналітичну систему управління соціальною підтримкою населення України – E-SOCIAL, завдяки якій буде проводитися аналіз проблем кожної сім'ї і координація зусиль органів влади з надання допомоги. Заодно ця система дозволить виявити нецільове використання коштів та спрямувати їх на підтримку тих, хто цього дійсно потребує.

Сім'ї, які опинилися в складних життєвих обставинах, зокрема через низькі доходи, отримають своєчасну і професійну допомогу, включаючи фінансову, яка спрямована на швидкий вихід з кризи і подолання складних життєвих обставин", – записано в програмі уряду.

В уряді запевняють: завдяки новому підходу громадяни, які дійсно потребують соціальної допомоги, отримуватимуть її в набагато більших розмірах. Зокрема, "межею бідності" стане розмір реального прожиткового мінімуму (його повинні ще порахувати, але вже зараз ясно, що це буде цифра понад 4000 або навіть 4500 грн). У перспективі планується перейти на оподаткування не окремих людей, а сім'ї. Очікується, що завдяки цьому рівень оподаткування багатьох сімей знизиться, в доходи, відповідно, зростуть.

Читайте також:Малозабезпеченим пенсіонерам у віці 70+ можуть скасувати комунальні тарифи