Резонанс
10 жовтня 2019
Держбюро розслідувань проводить 40 обшуків на Львівській митниці ДФС
ДБР проводить 40 обшуків на Львівській митниці
news-image

Про це перший заступник директора Державного бюро розслідувань Ольга Варченко повідомила у Facebook, пише «Є!»  з посиланням на Ukrinform.ua.

Саме зараз проводимо санкціоновані обшуки на Львівській митниці ДФС. А саме, на пункті пропуску, митних постах та їхніх відділах митного оформлення, а також за місцем проживання її службових осіб. Загалом – 40 обшуків”, - зазначила вона.

Варченко назвала причину обшуків: слідчі Центрального апарату ДБР разом зі співробітниками Головного управління з боротьби з корупцією та організованою злочинністю Служби безпеки України викрили незаконну схему із ввезення на територію України з країн ЄС дорогого брендового одягу за підробленими документами. Орієнтовна вартість кожної партії становить не менше 400 тисяч доларів.

Перевіряємо причетність до цієї схеми службових осіб митниці, які, за попередньою версією слідства, сприяли незаконному переміщенню товару через митний кордон без проходження відповідних митних процедур. Одяг ввозили до України як секондхенд”, - розповіла вона.

Вона підкреслила, що такий одяг потрапляв на український ринок без сплати відповідних митних платежів, у результаті держава зазнавала збитків щонайменше 1 мільйон гривень з кожної партії товару.

Власне, схема виглядала так (за попередньою інформацією): підприємство-імпортер замовляє один товар з країн ЄС - у нашому випадку - дорогий брендовий одяг, а коли він доїжджає до митниці призначення для проходження митного оформлення – перетворюється на “товар підміни” – у цьому випадку – секондхенд”, - поінформувала Варченко.

За її словами, вантажівки, якими везли товар за фіктивними документами, перетинали кордон через пункт пропуску лише у зміну окремих посадовців митного посту.

Службові особи митниці, за домовленістю з організаторами незаконного переміщення товару через митний кордон України, організовували безперешкодне проходження митних формальностей, не застосовували необхідні форми митного контролю, не вживали заходів контролю щодо імпортованих ними товарів під час перетину державного кордону України на підставі неправдивих відомостей, внесених до вантажно-митних декларацій, стверджує Варченко.

Крім обшуків на Львівській митниці, вони також проводяться за адресами діяльності підприємств-імпортерів, місцями проживання їхніх керівників, а також організаторів, додала Варченко, зазначивши, що під час обшуків документується причетність фігурантів справи до протиправної схеми.

Читайте також:На митниці викрили масштабну схему контрабанди товарів до Польщі