Суспільство
10 жовтня 2019
Єдине можливе відведення військ – це до російсько-українського кордону, - Микола Греков
На думку учасника АТО, розведення військ - це "приниження гідності всього українського народу".
news-image

При вирішенні питання окупованих територій Україна повинна користуватися не «Формулою Штайнмайєра», а «українською формулою», яка полягає в тому, що ми повинні будь-якими шляхами вигнати окупантів і звільнити українські території - Донбас і Крим. Таку думку висловив в інтерв'ю кореспонденту «Єдності» учасник АТО Микола Греков, мер міста Олександрівськ Луганської області. На даний час місто окуповано.

Кор.: Чи правильно чинить керівництво країни відносно відведення військ на лінії розмежування на Донбасі?

М.Г.: Я скажу так: потрібно бути повними ідіотами, щоб взагалі розглядати такі питання. Це як ніби ви живете у квартирі з дружиною, я приходжу і виганяю вас... Яка маячня ... Яке відведення ми повинні робити на своїй землі? Єдине відведення, яке ми можемо зробити - це відвести війська на російсько-український кордон. Крапка. Це приниження гідності всього українського народу.

Є різні трактування Формули Штайнмайєра. На вашу думку, чи потрібно її застосовувати як ключ до вирішення конфлікту на Донбасі?

По-перше, немає ніякої формули Штайнмайєра. Це все маячня... Немає ніякого листа міфічного Кучми, який два роки тому «при смерті» пішов з цієї групи. А тепер повернувся і витворяє там якись відсебеньки. Він написав на туалетному папері якусь нісенітницю, і всі це обговорюють. Я взагалі не бачу сенсу про це говорити. Повинна бути тільки одна формула - це українська формула будь-якими шляхами вигнання окупантів і звільнення українських територій - Донбасу і Криму. І розділяти це не можна.

Ви були організатором кількох акцій протесту на підтримку виділення владою коштів на закупівлю житла для переселенців і учасників АТО...

Я займаюся проблемами, вирішенням соціальних питань учасників АТО з окупованої/анексованої території, а також допомагаю переселенцям у вирішенні цих питань. Ми дійсно проводили багато акцій. На жаль, з нами зустрічаються всі, але у них, знаєте ... як Медведєв казав у Криму: «Ви тримайтеся, але грошей немає». Так і нам кажуть. Якщо вони будуть виділяти гроші, як вони зараз виділяють, то я отримаю свою квартиру, коли мені буде 150 років, з урахуванням того, що зараз мені 50.

Наскільки переселенці і учасники бойових дій в нашій країні захищені соціально і які є недоліки?

У нашій країні немає ніякої соціальної відповідальності перед переселенцями і учасниками АТО з окупованих/анексованих територій.

Маються на увазі тільки ті люди, які брали участь в бойових діях, але самі вони з окупованої території?

У нас держава ніяк не захищає учасників АТО з окупованих і анексованих територій, ніяк не захищає переселенців. А учасники АТО у нас повністю захищені.

Зараз проходять масштабні акції протесту проти проведення виборів у ОРДЛО і надання цим територіям окремого статусу. Чи солідарні ви з вимогами людей?

З 2014 року я всім цим неукам - у Верховній Раді, в Кабінеті міністрів розповідаю, що нам потрібно визначитися зі статусом - хто є люди на тій території? Хто люди, які проживають у Криму - вони заручники або поплічники терористів? Хто люди, які проживають на Луганщині та Донеччині - вони поплічники або заручники терористів? Чому не призупинено дію місцевого самоврядування на анексованій та окупованій території? Чому не призупинено дію місцевого самоврядування в Криму? Чому всі зрадники - мери, представники місцевого самоврядування та органів державної влади не внесені до реєстру, не притягнуті до відповідальності і не позбавлені всіх українських звань, регалій і всього іншого? Чому не вирішено питання з врегулюванням судочинства тих кримінальних справ, які залишилися на тому боці? Це свавілля. Держава просто не хоче цим займатися. Чому я, мер міста, не можу влаштуватися на роботу через цих неуків у Верховній Раді минулої каденції і цієї? Тому що я не можу звільнитися з роботи. Потрібні термінові зміни в закон в жорсткій формі.

Сьогодні проходить прес-марафон президента Зеленського. Яке питання б Ви йому задали?

Мені б хотілося сказати йому - коли він, нарешті, збере своїх дурнів з Кабміну і Верховної Ради і врегулює питання громадян з анексованої та окупованої території? Вони зараз хочуть провести закон про землю, так я вас хочу запитати - скажіть мені, яким чином будуть реалізовуватися права 5 мільйонів населення, я говорю про Крим і про Донбас, якщо ми вважаємо Крим і Донбас Україною? Яким чином зможе реалізовуватися закон про продаж землі? Якщо вони не можуть врегулювати ці питання - нехай запросять мене, я їх навчу. 18 вересня я зустрічався з президентом, понад годину ми з ним проговорили, він пообіцяв, що протягом місяця він нам дасть алгоритм вирішення питання учасників АТО з окупованої/анексованої територій, їх соціального захисту та забезпечення їх житлом. Термін закінчується 19 жовтня. Ми прийдемо і запитаємо – чи не пустодзвін наш президент?

Чи правильний курс взяв президент Зеленський, прийнявши свій пост? Що він робить бездоганно, а чого йому не вистачає для більш ефективної роботи?

Поки я взагалі не бачу, що робить президент, я не бачу, що зробив президент і не бачу, куди йде президент. Тобто, на сьогодні за час його президентства з моменту інавгурації я не побачив ніяких позитивних дій, по-перше. І по-друге, після того, як він став повним володарем усіх гілок влади, тобто, сьогодні він імператор України, я не побачив ніяких поліпшень ні в якому напрямку.

Єдине - спасибі Міністерству соціальної політики - воно запропонувало і виділило гроші на забезпечення житлом учасників АТО з окупованої/анексованою території. Але це особиста подяка міністру соціальної політики.

Але це інша гілка влади - виконавча ...

Що значить інша гілка? У нас немає іншого гілки, немає Кабміну, немає депутатів... У нас є один президент в країні. Всі інші нічого не вирішують... У нас є одна людина, на якій лежить вся відповідальність, тому що у неї вся повнота влади...
Читайте також: «Формула Кондратюка»: український шоумен запропонував вирішення конфлікту на Донбасі