Суспільство
14 жовтня 2019
10 фактів про День захисника України (фото)
Історичні коріння цього Дня сягають часів Київської Русі та свята Покрови.
news-image

Хоча День захисника вже кілька років є державним святом в Україні, не всі українці пам'ятають, чому цей день є святковим. Еспресо.TV вирішило нагадати, чому і як 14 жовтня стало святковим вихідним днем, пише «Є!».

1. Історичні коріння цього Дня сягають часів Київської Русі та свята Покрови

Покрова Пресвятої Богородиці - свято, яке відзначається православними та греко-католиками 14 жовтня.

За легендою, у цей день у 860 році військо давніх русів на чолі з Аскольдом взяло в облогу столицю Візантійської імперії Константинополь. Мешканці Константинополя з молитвою звернулись до Богородиці з проханням про порятунок. Богородиця, за легендами, з'явилася перед ними та вкрила їх своєю покровою. Після цього військо Аскольда вже не могло побачити цих людей.

За існуючою легендою, вражений цим дивом Аскольд та його дружинники після цього хрестилися.

null

 

2.Також Покрова Пресвятої Богородиці була одним з найголовніших свят запорізьких козаків

Козаки будували багато храмів на її честь та шанували ікони Покрови.

null

Покровська церква на Подолі у Києві

7 серпня 1999 року другий президент України Леонід Кучма підписав указ про встановлення Дня українського козацтва в день Покрови. День козацтва не був святковим вихідним днем. Але вже наприкінці дев’яностих держава помітила день 14 жовтня, надавши йому патріотичного змісту.

3.14 жовтня також на символічному рівні вважається днем заснування Української повстанської армії

Інформація про створення УПА саме 14 жовтня 1942 року є у постанові Української головної визвольної ради від 30 травня 1947 року та наказі Головного командира УПА Романа Шухевича від 14 жовтня 1947 року.

null

Роман Шухевич

Можливо, що зараз важко встановити точну дату створення УПА. Однак вважається, що це сталося на свято Покрови.

4. Шлях до визнання свята Покрови, запорізьких козаків та створення УПА як Дня захисників України був непростим та зайняв 24 роки після проголошення незалежності

Довгий період в незалежній Україні ще святкували день 23 лютого, радянське та російське військове свято.

5.В СРСР 23 лютого відзначався День радянської армії та військово-морського флоту.

Після розпаду СРСР у Росії цей день назвали День захисника Вітчизни.

Цікаво, що і у самій Росії не завжди можуть пояснити, що саме вони святкують 23 лютого.

Міфологія "свята 23 лютого" - це тема окремої статті. Зазначимо, що одним з пояснень було, що саме цього дня у 1918 році нібито було створено першу червоноармійську частину, яка брала участь у боях на північному заході Росії.

Потім радянські пропагандисти почали казати, що ця частина не просто була створена, а перемогла підрозділи німецької армії під Псковом та Нарвою. Водночас, за даними істориків жодних боїв під Псковом і Нарвою 23 лютого 1918 року не було.

6. У період правління першого президента України Леоніда Кравчука було засновано День Збройних Сил України

Він був встановлений постановою ВР у 1993 році. Відзначається щорічно 6 грудня — в день ухвалення у 1991 році закону "Про Збройні Сили України". Однак День ЗСУ не був святковим днем та не зміг тоді перемогти у суспільстві "23 лютого".

День ЗСУ відзначається урочистою церемонією покладання квітів до могили Невідомого солдата, божественною літургією. У військових частинах проходили урочисті збори, на яких відбувалася церемонія вручення державних нагород.

7. Одним з проявів кучмівської багатовекторності стало офіційне відновлення "23 лютого" як державного свята

В указі від 1999 року йшлося про День захисників Вітчизни, що стало калькою російського свята.

8. На противагу цьому день створення УПА як день українського війська активно відзначали активісти правих організацій

Активісти влаштовували 14 жовтня "Марши героїв" та інші акції на честь УПА.

Перший такий великий марш було проведено у Києві у 2005 році. Потім марші у центрі міста стали щорічними. Бувало, що вони завершувалися силовим протистоянням з поліцією.

З 2006 року організатором маршу є ВО "Свобода". З 2015 року окрім "Свободи" до організації маршу долучилися Правий сектор і Національний корпус (з 2016 року).

null

Марш Героїв у 2009 році

null

Марш Героїв у 2016 році  

9. День захисника України був офіційно встановлений як державне свято вже після початку російської агресії на Донбасі

14 жовтня 2014 року указом президента Петра Порошенка було скасовано указ Кучми від 1999 року, яким встановлювалося свято — День захисника Вітчизни (23 лютого). Спочатку День захисника України ще не був вихідним.

Пізніше Порошенко запропонував зробити День захисника неробочим днем. 5 березня 2015 року Верховна Рада підтримала це рішення. Отже з 2015 року День захисника України є святковим вихідним днем.

10. Як нагадує колишній очільник Інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович, День захисника України це не привід поздоровляти тільки чоловіків та дарувати їм шкарпетки, як це робили 23 лютого.

Зупиніть шкарпетизацію Дня захисників. 14 жовтня - день, коли поздоровляють захисників України, минулого і сьогодення, чоловіків і жінок. Це не привід поздоровляти хлопчиків/чоловіків, дарувати їм шкарпетки/парфюмерію/засоби для гоління за сам факт їхньої приналежності до чоловічої статі", - заявив В’ятрович.

Читайте також:До Дня захисника презентовано відео про Степана Бандеру