Україна
15 жовтня 2019
Зеленський підписав закон № 187-IX, який передбачає прослуховування НАБУ і ДБР
Зеленський підписав закон про прослуховування для НАБУ і ДБР
news-image

Президент України Володимир Зеленський підписав закон № 187-IX, який передбачає зміни до Кримінально-процесуального кодексу щодо самостійної прослуховування НАБУ і ДБР, а також терміни досудового розслідування. Про це повідомляється на сайті Верховної Ради, пише «Є!»  з посиланням на Ukranews.           

Повернуто з підписом президента", - сказано в картці законопроекту № 187-IX на сайті парламенту.

Закон дозволяє уповноваженим підрозділам НАБУ, ДБР і органів безпеки знімати інформацію з транспортних телекомунікаційних мереж.

Також Нацбюро розслідувань дали право наймати не тільки голосних, а й негласних співробітників. Для цього створять окрему конкурсну комісію з числа працівників НАБУ - тих, у кого є доступ до держтаємниці. Порядок проведення конкурсу визначить директор Бюро. Згідно з документом, в НАБУ зможе бути не більше 500 осіб начальницького складу.

Зараз якщо проти українця хочуть вчинити процесуальну дію, яке вимагає узгодження прокурора або суду - то таке узгодження необхідно і за кордоном теж. Згідно з цим законопроектом, за замовчуванням процесуальні дії проти українців за кордоном зможуть проводити без такого узгодження - хіба що це передбачено міжнародним договором або є обов'язковою умовою надання такого виду допомоги за законодавством запитуваної сторони. При цьому термін дії такого дозволу не обмежується, а належним чином завірена копія дозволу долучається до матеріалів запиту. 

Закон дозволить слідчому судді за клопотанням сторони захисту залучати експерта або експертів для проведення експертизи. При цьому слідчий і прокурор "зобов'язані забезпечити проведення експертизи", а не звертатися до слідчого судді.

Передбачається, що сторона захисту має право самостійно домовитися з експертами про проведення експертизи, в тому числі обов'язкової. Якщо у сторони захисту недостатньо грошей на експерта, він може звернутися до слідчого судді.

Залишається можливість оскаржити повідомлення слідчого і прокурора про підозру.

Вилучається норма про право учасників судового провадження клопотати про оголошення обвинувального акта в повному обсязі - тобто залишається лише короткий виклад обвинувального акта. 

А суду надається право обмежити тривалість оголошення короткого викладу обвинувального акта і позовної заяви - "з урахуванням розумних строків".

Згідно з проектом, угода про визнання винуватості може містити умови застосування спеціальної конфіскації.

До протоколу про затримання особи треба буде додавати фото в разі, якщо на момент затримання не відомі прізвище та ім'я людини.

Майже всі норми закону наберуть чинності на наступний день після офіційного опублікування.

Читайте також:Найголовніше за день: відкладення розведення сил на Донбасі, конфіскація мільйонів оточення Януковича та захоплення перемогою збірної України