ЄС має намір заблокувати атомний контракт між Угорщиною і РФ
Зокрема, європейських чиновників збентежив той факт, що російський держхолдинг "Росатом" отримав контракт без конкурсу.
news-image

Європейські регулятори вивчають російсько-угорський контракт, що передбачає добудову атомної електростанції в місті Пакш, на предмет відповідності принципам єдиної Європи. Про це повідомляє Financial Times з посиланням на джерело в Брюсселі, пише Є ! Єдність.інфо.

Зокрема чиновників збентежив той факт, що російський держхолдинг "Росатом" отримав контракт без конкурсу. Також Угорщина не отримала зелене світло на підписання договору від європейського агентства, що займається питаннями атомної енергії. Джерело видання підкреслив, що розгляд цих питань зараз перебуває на ранній стадії, а тому у Будапешта ще є можливість роз'яснити свою позицію.

Спори щодо угоди з Росією виникли і в самій Угорщині, де опозиція заявила про те, що контракт не тільки дуже дорогий, але і підсилює залежність від Будапешта Москви. У свою чергу угорський прем'єр Віктор Орбан відкидає всі звинувачення на свою адресу. За словами прем'єр-міністра, США хотіли взяти участь у будівництві нової угорської АЕС і "болісно" сприйняли, що угода дісталася їм.

На початку грудня "Росатом" підписав контракт на будівництво двох нових блоків атомної електростанції "Пакш" в Угорщині. Це єдина діюча АЕС в Угорщині, яка дає більше 42% електроенергії, що виробляється в країні. Для оплати контракту Москва надасть Угорщині кредит у розмірі до 10 млрд євро, який Будапешт почне погашати після введення блоків в експлуатацію.

Читайте також: Угорщина відмовилася від реверсу газу в Україну

На минулому тижні в ході офіційного візиту Президента РФ Володимира Путіна в Угорщину сторони домовилися, що Будапешт не буде платити за невикористану російський газ.

Нагадаємо, раніше Росія уклала контракт з Україною на постачання ядерного палива до 2015 р.