Події
18 жовтня 2019
Найголовніше за день: ухвалено закони щодо амністії на Донбасі, в Раді підтримали законопроект про ринок землі, найбільший виробник сигарет зупинив виробництво в Україні
Читайте про найголовніші події дня, 18 жовтня.
news-image

Журналісти «Є!» підготували для вас найактуальніші новини за сьогодні, 18 жовтня.

Україна ухвалила всі закони щодо амністії на Донбасі

Україна ухвалила всі закони щодо амністії членів незаконних збройних формувань на Донбасі у межах Мінських угод. Вона запрацює після проведення місцевих виборів у Донецькій і Луганській областях, коли на окупованих територіях буде обрано легітимну українську владу. Про це повідомив заступник міністра закордонних справ України Василь Боднар.

Проте він назвав злочинців, які не потраплять під амністію – це, зокрема, особи, які вчинили військові злочини та причетні до катастрофи малайзійського "Боїнга".

Комітет Ради «втиху» підтримав альтернативний урядовому законопроект про ринок землі

Аграрний комітет парламенту  підтримав законопроект №2178-10 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення".  Даний законопроект був внесений депутатами від партії "Слуга народу" як альтернативний до урядового.

Засідання комітету повинно було відбутися 18 жовтня о 14:30, проте його в останній момент перенесли на 9:00.

В подальшому законопроект буде розглянутий у сесійній залі Верховної Ради для голосування у першому читанні.

Нагадаємо, законопроект передбачає скасування з 1 жовтня 2020 року заборони на відчуження земель сільськогосподарського призначення усіх форм власності.

Визначається, що право купувати земельні ділянки сільськогосподарського призначення буде надано громадянам України, територіальним громадам, державі, юридичним особам України.

Проте законопроект встановлює перехідний період для участі іноземців у придбанні землі сільськогосподарського призначення. Перехідний період буде діяти до 1 січня 2024 року.

Найбільший виробник сигарет в Україні зупинив виробництво

Компанія British American Tobacco зупинила виробництво тютюнової продукції на заводі "В.А.Т.-Прилуки" в Чернігівській області. Про це стало відомо з репортажу одного з місцевих телеканалів.

Зазначається, що компанія звернулася за допомогою до місцевої влади. Генеральний директор "В.А.Т.-Прилуки" Артем Скрипка заявив, що прийняті Верховною Радою поправки до законопроекту №1049 роблять виробництво сигарет нерентабельним.

Ці поправки підвищують обов'язкову націнку роздрібних продавців, і тим самим, змушують виробників підвищувати ціни на продукцію, що може привести до зменшення обсягів реалізації.

Як компанія ми не можемо виробляти продукцію, з якою не знаємо що робити. Через це ми зупинили виробництво. Вже другий тиждень фабрика стоїть", - сказав Скрипка.
Читайте також: Кабмін вніс до Ради закон про легалізацію грального бізнесу