Міністр енергетики пояснив, чому Україна не погодилася на пакетну пропозицію РФ щодо газу
Питання пакетних домовленостей мають бути напрацьовані в рамках двосторонньої взаємодії між компаніями, а також при досягненні взаємовигідної позиції.
news-image

Україна виступила проти обговорення питань прямих поставок газу і врегулювання арбітражних процесів між «Газпромом» і «Нафтогазом» на тристоронніх переговорах з транзиту газу, пише «Є!» з посиланням на УНІАН.

Про це повідомив міністр енергетики та захисту навколишнього середовища України Олексій Оржель за підсумками тристоронніх переговорів між Україною, ЄС і Росією про транзит газу після 2019 року. 

«Ще важливий момент, який сьогодні розглядався - це певні позиції російської сторони про арбітражі та обсяги прямих поставок. Це так званий елемент пакетної позиції. Разом з тим я хочу підтвердити, що питання транзитного договору не безпосередньо пов'язане з питанням інших пакетних домовленостей. Якщо ми будемо говорити про пакетні домовленості, то вони мають бути побудовані на двосторонніх інтересах. Більше того, в даному випадку ми максимально захищаємо інтереси України в частині арбітражів і прямих поставок газу в Україну російською стороною», - сказав міністр.
«Питання пакетних домовленостей мають бути напрацьовані в рамках двосторонньої взаємодії між компаніями, а також при досягненні взаємовигідної позиції», - додав він.

28 жовтня у Брюсселі відбулися тристоронні переговори щодо транзиту газу через територію України з 1 січня 2020 року. Попередня зустріч відбулася 19 вересня. Довідка УНІАН. З листопада 2015 року Україна не імпортує газ з Росії.

Наприкінці лютого 2018 року російський монополіст «Газпром» програв судову тяжбу з «Нафтогазом» у Стокгольмському арбітражі щодо транзитного контракту, за рішенням якого російська компанія має виплатити українській стороні 4,6 млрд дол.

З урахуванням рішення арбітражу за контрактом на постачання газу остаточна сума розрахунків між компаніями становить 2,6 млрд дол. на користь «Нафтогазу».

Влітку 2018 року «Нафтогаз» подав до Стокгольмського арбітражу новий позов з вимогою переглянути тариф на транзит природного газу за контрактом з «Газпромом». «Нафтогаз» вимагає перегляду тарифу з березня 2018 року до кінця 2019 року і попередньо оцінював свої грошові вимоги в близько 12 млрд дол.

Читайте також:Іноземці не зможуть купити українську землю, - радник прем'єра