Політика
2 листопада 2019
Дубневича можуть випустити під заставу в 100 мільйонів гривень
Суд дозволив Дубневичу вийти з ізолятора за 100 мільйонів гривень
news-image

Депутата підозрюють у спричиненні збитків державі у розмірі 93 мільйони 277 тисяч гривень, пише «Є!»  з посиланням на Уніан.

Вищий антикорупційний суд обрав народному депутату Ярославу Дубневичу запобіжний захід у вигляді тримання під вартою із можливістю внесення застави у розмірі 100 мільйонів гривень.

Суддя Вищого антикорупційного суду Катерина Широка відмовила у задоволенні клопотання прокурора САП про взяття під варту Дубневича з альтернативою застави у 93 мільйонів гривень.

Разом з тим вона винесла ухвалу збільшити розмір застави, аніж ту, яку просив прокурор. Тепер Дубневич має внести 100 мільйонів гривень застави впродовж 5 днів, тобто від сьогодні.

Суддя заявила, що прокурор не довів ризики, які б давали підстави брати Дубневича під варту, саме тому суд відмовив у задоволенні клопотання про тримання депутата під вартою.

В ухвалі зазначається, що підозра Дубневичу цілком обґрунтована і також доведено його майновий стан, який дозволяє йому сплатити розмір застави у 100 мільйонів гривень.

Крім того, на Дубневича покладено обов’язки носити електронний браслет, здати паспорт для виїзду за кордон, утриматись від спілкування з іншими фігурантами справи.

В результативній частині ухвали сказано:

У задоволенні клопотання генерального прокурора України Руслана Рябошапки відмовити. Застосувати до Дубневича запобіжний захід у вигляді внесення застави в 100 мільйонів гривень. Роз’яснити підозрюваному, що він впродовж 5 днів має внести кошти на відповідний рахунок. Покласти на підозрюваного обов’язки прибути до слідчого детектива прокурора за викликом, повідомляти їх про зміну місця свого проживання, утриматись від спілкування з (суддя зачитала перелік прізвищ). Здати на зберігання паспорти для виїзду за кордон, носити електронний засіб контролю».

Дана ухвала може бути оскаржена впродовж 5 днів в Апеляційній палаті Вищого антикорупційного суду. Як повідомив журналістам прокурор Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Віталій Пономаренко, в разі, якщо Дубневич впродовж 5 днів не внесе заставу, то він клопотатиме про тримання його під вартою. Водночас він не відповів, чи подаватиме апеляцію на рішення судді Широкої, оскільки має детально його вивчити.

31 жовтня Верховна Рада підтримала подання ГПУ про надання згоди на притягнення Дубневича до кримінальної відповідальності, затримання та обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

За даними Генпрокуратури, перебуваючи на посаді голови Комітету ВР з питань транспорту, Дубневич був обізнаним про фінансовий стан ПАТ «Укрзалізниця», зокрема його потреби при проведенні держзакупівель, а також мав вплив на засновників та посадових осіб ПАТ, яке є єдиним виробником стрілочних переводів, башмакоскидачів, пристроїв зрівнювальних, рамних рейок, хрестовин, контррейкових рейок та комплектів роздільного скріплення.

Докази свідчать про те, що Дубневич зі спільниками вивчив попит і ціни на ринку стрілочних переводів та прийняв рішення заволодіти коштами філії «Центр забезпечення виробництва» ПАТ «Укрзалізниця». За версією слідства, ці діяння спричинили збитки у розмірі 93 мільйони 277 тисяч гривень.

Слідство вважає, що кошти були отримані контрольованими Дубневичем та його спільниками юридичними особами через узгоджене завищення ціни під час реалізації стрілочної продукції на адресу філії, при цьому народним депутатом неодноразово було використано своє службове становище в інтересах пов’язаних з ним осіб. Надалі кошти були використані спільниками на власний розсуд.

Дубневичу інкримінують вчинення злочину, передбаченого ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу України (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем).

Дев’ятеро народних депутатів, зокрема, Ігор Палиця, Віктор Балога, Віктор Бондар, Тарас Батенко, Антон Кіссе заявили про готовність взяти Дубневича на поруки.

Читайте також:Наступного року  «Укрзалізниця» скоротить адмінперсонал на 50%