Політика
7 листопада 2019
Закон про скорочення кількості суддів Верховного Суду набув чинності
Законом передбачено скорочення кількості суддів Верховного Суду з 200 до 100 осіб.
news-image

Закон про скорочення кількості суддів Верховного Суду з 200 до 100 набув чинності після того, як Президент Володимир Зеленський підписав 4 листопада, пише «Є!» з посиланням на Українські Новини.

Закон №1008 "Про внесення змін до Закону України "Про судоустрій і статус суддів" був опублікований у парламентській газеті "Голос України" 6 листопада і набрав чинності 7 листопада.

Цим законом передбачено скорочення кількості суддів Верховного Суду з 200 до 100 осіб. Процедуру скорочення суддів зобов'язаний провести новий склад Вищої кваліфікаційної комісії суддів (ВККС) до 7 квітня 2020 року. Відбір суддів буде проведено за критеріями професійної компетентності, доброчесності та етики.

Судді Верховного Суду, які не пройдуть відбір, зможуть продовжити роботу в апеляційних судах. Крім того, законом передбачено створення комісії з питань доброчесності та етики. Ця комісія буде мати повноваження ініціювати притягнення до дисциплінарної відповідальності суддів, членів ВККС та Вищої ради правосуддя. До складу комісії входять 3 члени Вищої ради правосуддя і 3 міжнародних експерта.

Вони отримають право оцінювати доброчесність кандидатів в органи суддівського самоврядування, в тому числі ВСП, ініціювати їх звільнення, стежити за добропорядністю суддів Верховного Суду.

Раніше стало відомо, що Зеленський підписав закон про судову реформу, який критикував ЄС.

Читайте також:Верховна Рада проголосувала за повернення в Кримінальний кодекс статті, яка передбачає покарання за незаконне збагачення