Суспільство
14 листопада 2019
Медведчук: Ми готові підтримати встановлення в Україні народовладдя
Опозиційна Платформу - За Життя готова підтримати ініціативи, спрямовані на встановлення в Україні реального народовладдя
news-image

Про це заявив голова політради партії Віктор Медведчук, пише «Є!»  з посиланням на  «Опозиційна Платформа ‒ За Життя».

Відзначимо, раніше перший заступник голови ВР Руслан Стефанчук виступив з ідеєю реалізації норм прямої демократії.

Основна теза, з яким президент Володимир Зеленський, а після цього партія "Слуга народу" йшли на вибори, - це відновити дію статті 5 Конституції України », - заявив Стефанчук.

У свою чергу Віктор Медведчук зазначив, що Опозиційна Платформа - За Життя готова підтримати владу в цих починаннях, оскільки саме ця політична сила послідовно і принципово виступає за введення в Україні народовладдя.

Ще в 2012 році Громадський рух «Український вибір» запропонував суспільству свою концепцію народовладдя. На противагу прийнятому в 2012 році антинародному закону Януковича «Про всеукраїнський референдум», який у неконституційний спосіб розширював повноваження президента, «Український вибір» розробив свій проект закону «Про всеукраїнський та місцеві референдуми за народною ініціативою», що дозволяє зробити народовладдя реальною силою. Ми визначили, що саме народ як єдине джерело влади в Україні може і повинен ініціювати винесення на референдум основоположних питань і приймати ключові рішення - від форми правління і вступу країни в блоки і союзи до внесення змін до Конституції України, статусу мов і громадянства », - підкреслив голова політради партії «Опозиційна Платформу - За Життя».

Він упевнений, що українці повинні мати право на контрольно-відкличний референдум за народною ініціативою: висловлювати недовіру Кабміну і Верховній Раді і тим самим мати можливість відправляти їх у відставку, приймати рішення про відставку глав районних і обласних державних адміністрацій, рад усіх рівнів, голів сільських , селищних і міських рад.

У 2014 році ми акцентували увагу на тому, що управління країною повинен взяти на себе народ, це його право гарантовано статтею 5 Конституції України. Однак при Порошенко, як свого часу при Януковичі, ідеї народовладдя припали не під масть. Сьогодні, коли представники влади відкрито озвучують ідеї про всеукраїнський та місцеві референдуми як ключові елементи народовладдя, про відкликання посадових осіб і втілення в життя норм статті 5 Конституції України, наша партія відповідально заявляє: ми готові підтримати ініціативи влади, спрямовані на встановлення в країні реального народовладдя », - заявив Віктор Медведчук.

За його словами, 29 серпня Опозиційна Платформа - За Життя зареєструвала у ВР проект закону №1123 «Про всеукраїнський та місцеві референдуми за народною ініціативою».

Підтримка цього законопроекту дозволить встановити в країні справжнє народовладдя, щоб український народ міг реалізувати гарантоване йому Основним Законом право управляти країною », - резюмував Віктор Медведчук.