Світ
18 листопада 2019
18 листопада - цей день в історії
Читайте про найвидатніші події сьогоднішнього дня в історії.
news-image

Що цікавого в історії трапилося 18 листопада?

Команда «Є!» підготувала для вас визначні події цього дня.

1626 — Римський папа Урбан VIII освятив собор святого Петра. Сьогодні цей собор є резиденцією усіх Пап.

1775 – Земельна реформа в Російській імперії. Завдяки указу Катерини ІІ в територіальний розподіл введено губернії.

1883 — Вперше на території Сполучених Штатів Америки була введена єдина система часу для всієї території. До цього кожне американське місто самостійно встановлювало собі час.

1918 — Сутичка під Мотовилівкою армії Денікіна з дивізією під проводом Євгена Коновальця, що закінчилася перемогою останніх.

1918 — Проголошення незалежності Латвійської Республіки та обрано першого голову уряду. Ним став Карліс Улманіс.

1933 — Припинення політики українізації на українських землях (постанова ЦК КП(б)).

1935 — Початок Варшавського процесу (тривав з листопада 1935 року до середини січня наступного року). На засіданні обговорювалися та засуджувались дії ОУН з метою зменшення популярності цього руху в Україні. Проте вийшло навпаки – після багатьох публікацій щодо процесу в тогочасній пресі популярність руху ОУН стала ще більшою.

1935 — В Латвійській столиці Ризі урочисто відкрито Монумент Свободи. Задум пам'ятника відноситься до 1920-х років і символізує звільнення від ярма німецьких поміщиків і російського самодержавства

2005 — Уряд США скасував поправку Джексона-Вейніка для України. Ця поправка була економічним засобом впливу на СРСР, її запровадили в зв'язку з обмеженням еміграції єврейського населення з СРСР. Стаття 402 Закону про торгівлі США під назвою «Свобода еміграції в торгівлі Схід-Захід» (яка власне і є поправкою Джексона-Веніка) забороняє надавати режим найбільшого сприяння країнам, які порушують чи серйозно обмежують права своїх громадян на еміграцію.

 

Читайте також:В Офісі президента покарали SMM-фахівця, який переплутав Литву і Латвію