Події
18 листопада 2019
Росія підтвердила дату саміту у нормандському форматі
Зустріч у нормандському форматі відбудеться 9 грудня.
news-image

Речник російського президента Дмитро Пєсков заявив, що підготовка до саміту лідерів країн "нормандської четвірки" (Росія, Україна, Німеччина, Франція) вийшла на завершальну стадію.

Про це пише «Є!» з посиланням на 24 канал.

Також Пєсков підтвердив, що зустріч у нормандському форматі відбудеться 9 грудня, як і було заплановано раніше, пишуть російські інформаційні агенції.

За його словами, 18 листопада президент Росії Путін ще проведе міжнародну телефонну розмову. Він не назвав, хто буде співрозмовником Путіна, але зауважив, що розмова "буде багато в чому пов'язаною з підготовкою до нормандського формату.

Щодо прогнозів про підсумки зустрічі лідерів країн "номандської четвірки», Пєсков відмовився їх давати Він наголосив, що не варто ні завищувати, ні занижувати очікування.

Щодо нормандської четвірки я не буду висловлювати якісь очікування: це дуже серйозна зустріч, довгоочікувана", – констатував прессекретар Путіна.

Цікаво, раніше Пєсков заявляв, що Кремль ще не має конкретної дати проведення саміту. Проте, сподівається на зустріч лідерів Росії, України, Німеччини та Франції до 2020 року. Помічник Путіна Юрій Ушаков, зі свого боку, зауважив, що термін проведення саміту ще обговорюється.

Я думаю, що цього року цілком буде шанс провести (норманську зустріч, – 24 канал). Я не можу назвати конкретні терміни, бо вони все ще обговорюються. Але очевидно це станеться цього року, – сказав він.

Що відомо про дату нормандської зустрічі

Офіс Президента України повідомив, що саміт нормандського формату заплановано на 9 грудня та пройде у Парижі. Проведення заходу обговорив президент Володимир Зеленський з лідером Франції Еммануелем Макроном. У Німеччині також підтвердили, що канцлерка Ангела Меркель візьме участь у саміті.

Що треба знати про нормандський саміт

Українська сторона давно наполягає на зустрічі у нормандському форматі, де обговорять врегулювання ситуації на Донбасі. Передумовами для його проведення стало розведення військ у Станиці Луганській, Золотому та Петрівському. Воно фактично вже відбулося.

Президент Володимир Зеленський хотів, аби зустріч відбулася ще до кінця листопада. Проте, Росія та її керівництво затягували з погодженням на зустріч і наголошували, що вона "не принесе користі без ретельної підготовки".

14 листопада Путін заявив, що в принципі зустріч у нормандському форматі можлива і лідери переговорів повинні дійти до якогось результату.

 

Також ми повідомляли, що захоплені українські кораблі пройшли під Кримським мостом.

 

Читайте також:Адвокат буде домагатися припинення справи проти українських моряків після передачі кораблів