Політика
18 листопада 2019
«Газпром» направив «Нафтогазу» офіційну пропозицію щодо транзиту газу
"Газпром" також очікує позиції української сторони щодо її готовності напряму купляти російський газ із 2020 року.
news-image

ПАТ "Газпром" 18 листопада направило за підписом голови правління Олексія Міллера на адресу НАК "Нафтогаз України" офіційну пропозицію щодо продовження терміну дії наявного контракту або укладення нового договору про транзит газу через територію України терміном на один рік з урахуванням прогнозного попиту європейських покупців на газ на 2020 рік, пише «Є!» з посиланням на day.kyiv.ua.

Про це повідомляє Інтерфакс-Україна.

У пропозиції "Газпрому" зазначено, що необхідними умовами продовження діючого контракту або укладення нового договору є відмова обох сторін від усіх взаємних претензій у міжнародному арбітражі й припинення всіх судових розглядів, йдеться в повідомленні управління інформації монополії.

Крім того, серед умов перераховано:

- скасування рішення Антимонопольного комітету України про накладення на "Газпром" штрафу за нібито "порушення економічної конкуренції";

- відкликання клопотання "Нафтогазу України" про ініціювання Європейською Комісією розслідування проти російської компанії.

"Газпром" також очікує позиції української сторони щодо її готовності напряму купляти російський газ із 2020 року.

Копії офіційної пропозиції направлено міністру енергетики та довкілля України Олексію Оржелю та заступнику голови Європейської Комісії Марошу Шефчовичу", - уточнює "Газпром".

Раніше повідомляли, що у НАК Нафтогаз заявляють, що найвірогідніше Газпром не підпише контракт щодо нового транзиту газу, але Україна та європейські партнери готові до цього і накопичили достатньо запасів газу у сховищах.

Читайте також:Росія готова знизити ціну газу для України до 25%, - Путін