Україна
21 листопада 2019
Сьогодні в Україні відзначають День Гідності та Свободи
Сьогодні - шоста річниця початку Євромайдану, що переріс у Революцію гідності.
news-image

В Україні 21 листопада відзначають День Гідності та Свободи – свято на честь початку цього дня двох революцій: Помаранчевої революції (2004 року) та Революції гідності (2013 року).

Про це пише «Є!» з посиланням на УНІАН.

Сьогодні - шоста річниця початку Євромайдану, що переріс у Революцію гідності. Після того, як тодішня влада відмовилась від європейського курсу, на Майдан вийшли активісти та студенти.

День Гідності та Свободи: з чого усе почалось

Це свято відзначалося як День свободи з 2005-го по 2011 рік. За правління Віктора Януковича його відзначення фактично скасували, об’єднавши із Днем Соборності 22 січня. 

День Гідності та Свободи був затверджений указом п’ятого президента України Петра Порошенка від 13 листопада 2014 року “Про День гідності і свободи”.

Згідно з документом, День гідності і свободи був введений для затвердження в Україні ідеалів свободи і демократії. 21 листопада 2013 року в Україні почався Євромайдан.

Цього дня, 21 листопада, вшановується патріотизм і мужність громадян, які восени 2004-го і восени-взимку 2014 року захистили національні інтереси української держави та її європейський вибір.

21 листопада шанують пам’ять тих, хто віддав своє життя заради вільної України. 21 листопада 2013 року громадяни України вийшли на київський Майдан Незалежності на знак протесту проти відмови підписати Угоду про асоціацію між Україною та ЄС.

У ніч із 29 на 30 листопада активістів жорстоко розігнали правоохоронці, що перетворило мирний Євромайдан на Революцію Гідності.

Революція призвела до численних людських жертв і закінчилася поваленням режиму Януковича і втечею екс-президента. Незабаром після цього Росія відкрито виявила агресію проти України, анексувавши Крим і почавши війну на Донбасі – спочатку силами найманців і терористів, а пізніше потайки ввівши на схід України регулярні війська. 

Попри статус державного свята, День гідності і свободи – не є вихідним днем

Стаття 73 КЗпП України не вказує 21 листопада у переліку офіційних неробочих днів для українців. Проте в День Гідності та Свободи в містах України проводять урочисті заходи та концерти, до пам’ятників загиблим учасникам Революції Гідності приносять квіти і лампадки.

Громадські організації та активісти влаштовують тематичні виставки, флешмоби та акції. В українських церквах служать молебень в пам’ять про Небесну Сотню, а у день гідності та свободи у школах проводяться тематичні урочисті лінійки.

У Києві 21 листопада традиційно вшановують пам’ять загиблих активістів – на алеї Героїв Небесної Сотні проводиться поминальний молебень і покладаються квіти. Крім того, проводиться концерт та урочисті заходи на Майдані Незалежності.

Також ми повідомляли, що Зеленські принесли свічки на Алею Небесної сотні.

Читайте також:Зеленський: нам потрібні результати розслідування справ Майдану