Авторизація

Наука та технології
24 листопада 2019
Що відрізняє генія від звичайної людини?
Вчені назвали 5 ознак геніальної людини, яких немає у звичайних людей
news-image
Як влаштовано його мислення? Який характер? Виявляється, є 5 головних ознак, за якими можна дізнатися про геніальність людини, пише «Є!»  з посиланням на Сlutch.           

Багато людей плутають поняття обдарованості, таланту і геніальності. Однак з точки зору психології між ними фактично прірва.

Наприклад, обдарованість - це вроджені задатки людини, які не зустрічаються у більшості людей. Наприклад, музичний слух, здібності до малювання або віршування.

Талант - це вже розвинені задатки обдарованості. Тобто, це зусилля. Без розвитку задатків не буде таланту. І якщо людина має схильність до малювання, але не буде малювати, то він не стане талановитим. Таким чином, талант - це високий розвиток вроджених задатків, які рідко зустрічаються.

А геніальність - це такий розвиток розуму, при якому людина має і обдарованість, і талант, здатна мислити нестандартно, володіє настільки розвиненою уявою, що здатна створювати щось нове, виводити нові наукові теорії, створювати філософські концепції, винаходити ноу-хау.

І якщо талант і обдарованість зустрічаються ще досить часто, то геніальні люди - це тільки 1% від населення планети.

Але за якими ж ознаками визначити, що перед тобою людина-геній? Які риси відрізняють його від всіх інших?

№1 Перфекціонізм

Геніальний людина завжди розуміє, що немає межі досконалості. Вона бачить цей світ не так, як всі інші. Більшість людей живуть з деяким обмеженим обсягом знань і вважають себе розумними і всевідаючими. Геній же розуміє, що Всесвіт безмежний, а наука копнула тільки саму верхівку. Світ постійно змінюється, а, значить, все знати просто неможливо. А тому геніальна людина розуміє, що вона знає мізерно мало. І це рухає його до розвитку, змушує ще більше вдосконалюватися, так як це нескінченний процес.

№2 Нестандартне мислення

Як говорив автор бестселера-біографії Стіва Джобса Уолтер Айзексон: 

У певний момент життя стає очевидно, що розумних людей повнісінько. Особливим людину робить уява. Здатність мислити інакше».

Це і відрізняє геніїв. Невисокий IQ, а надзвичайно розвинена уява. Фактично, в своїй уяві геній здатний створити, що завгодно.

Йому властиво нестандартне мислення, знаходження таких шляхів вирішення завдань, до яких інші люди не можуть додуматися.

№3 Сумнів

Більшість людей не сумніваються в правильності своїх вчинків. Інші ж, власники комплексу неповноцінності, не вірять в свої сили і тому сумніваються.

Геніям також притаманний сумнів. Але у нього інші корені. Геніальна людина просто розуміє, що знати все неможливо. Вона бачить одночасно всі можливі і неможливі варіанти подій і розуміє, що означає «ефект доміно». А тому сумнівається в своїх висновках.

№4 Критичність розуму

Розум більшості людей приймає на віру аксіоми і постулати, які диктуються релігією або авторитетними людьми. Розум генія ніяке знання не приймає на віру. Навіть власні судження геній сприймає критично.

Кожної миті в його розумі відбуваються процеси синтезу та аналізу інформації. Будь-яке знання проходить через ряд фільтрів. Тому геніальна людина знає: будь-який науково доведений закон є законом лише до тих пір, поки він не буде спростований.

 
№5 Відчуженість

Таке мислення геніальної людини призводить зазвичай до того, що ця людина є не дуже успішною в соціальному плані. Він мислить настільки інакше, що спілкування з більшістю людей йому просто не цікаво і незрозуміло. Тому виникає проблема з побудовою сімейних і дружніх відносин. Багато генів - одинаки. Однак самотність для них не є фактором дискомфорту. Самотність - це можливість знаходиться в власних хоромах розуму.

Більшість людей не зможуть цього зрозуміти, тому що живуть «зовні». Але мислення генія таке, що подібний спосіб життя йому комфортний.

Читайте також:Ілон Маск підтримав волонтерську програму #TeamTrees