Події
27 листопада 2019
НБУ звинуватив Коломойського у тиску та бажанні дискредитувати Україну
НБУ вважає, що метою атаки є створення керованого інформаційного хаосу для дискредитації регулятора і проведення реформи з очищення банківського сектору, а також зміна керівництва банку.
news-image

Національний банк звинуватив олігарха Ігоря Коломойського у тиску на регулятор та бажанні зірвати співпрацю України з міжнародними партнерами, пише «Є!» з посиланням на legalhub.

Про це заявила прес-служба НБУ. Згідно з повідомленням, вже кілька тижнів триває сфокусована атака на Нацбанк у формі замовних спекуляцій та наклепу у медіа, проплачених мітингів під стінами НБУ і навіть спроби насильницького вторгнення в банк «тітушками».

Ми вважаємо, що цей тиск на Нацбанк здійснює олігарх та ексвласник «ПриватБанку» Коломойський, який заборгував державі 5,5 млрд доларів США, виведених із «ПриватБанку» до націоналізації. Водночас держава – президент, Уряд, Національний банк – об’єднані єдиною позицією, що кошти мають бути повернуті», – йдеться у повідомленні.


НБУ вважає, що метою атаки є створення керованого інформаційного хаосу для дискредитації регулятора і проведення реформи з очищення банківського сектору, а також зміна керівництва банку. У Нацбанку також повідомили, що Коломойський хоче уникнути відповідальності та необхідності повертати державі виведені з «ПриватБанку» кошти. Регулятор зазначив, що олігарх заважає співпраці України з міжнародними партнерами та насамперед МВФ, який підтримує позицію держави, що колишні власники збанкрутілих банків повинні повернути державі кошти.

Про замовний характер цієї інформаційної кампанії та про те, що замовником є саме Ігор Коломойський, говорять низка фактів. Перший з них – це мітингарі під НБУ, які за свідченням медіа, отримують гроші за участь у мітингах. Організатором мітингів є громадська організація «Стоп корупції», яку виключили у вересні 2018 року із Глобальної мережі журналістів розслідувачів (GIJN) через непрофесіоналізм і конфлікт інтересів», – сказали у НБУ.


Нацбанк також додав, що до мітингів з 25 листопада долучилися працівники «Нікопольського заводу феросплавів» та інших підконтрольних Коломойському підприємств, які до цього пікетували офіси «ПриватБанку» у Дніпрі та Києві. Завершальним аргументом НБУ приводить те, що атака реалізується через головного «виконавця» олігарха – депутата Олександра Дубінського, фігуранта антикорупційних розслідувань, якого в медіа називають рупором олігарха Коломойського.

Негатив та наклеп, вимоги та очікування «тієї» сторони озвучуються за допомогою його або пов’язаних із ним інформаційних ресурсів. Тиск на центральний банк є неприпустимим у правовій та цивілізованій державі», – підкреслили в Нацбанку.


НБУ зазначив, що продовжує забезпечувати цінову та фінансову стабільність: регулює банки, забезпечує безперебійність платежів, нарощує міжнародні резерви України тощо. Однак, оскільки атаки можуть загрожувати налагодженій роботі регулятора та безпеці співробітників, НБУ вже звернувся до правоохоронних органів з проханням не допустити протиправних дій.

Раніше ми повідомляли, що у Києві учасники мітингу біля Національного банку намагалися прорватися у будівлю установи. 

Читайте також:Прибуток Нацбанку зменшився через зміцнення гривні