Резонанс
2 грудня 2019
Хто такий В'ячеслав Соболєв, чия дитина загинула внаслідок обстрілу авто в Києві
Вчора близько п'яти вечора невідомі обстріляли автомобіль Range Rover політика і бізнесмена В'ячеслава Соболєва. В результаті обстрілу загинув його трирічний син.
news-image

Надвечір 1 грудня у Києві обстріляли елітний позашляховик Range Rover, пише «Є!» з посиланням на 24tv.

У цей час у машині їхав депутат Київської обласної ради В'ячеслав Соболєв разом із 3-річним сином Олександром. На жаль, дитина загинула.

Біографія Вячеслава Соболєва: що про нього відомо

Соболєву – 47 років. Він народився у Єнакієвому на Донеччині.

Навчався в середній міській школі №1, а після цього, протягом трьох років, в інтернаті спортивного профілю міста Харків. Там же здобував вищу освіту – в Харківському інституті фізичної культури і спорту, але в 1992 році перевівся в університет Донецька того ж профілю.

В юності професійно займався спортом. Майстер спорту, багаторазовий призер і переможець першості СРСР з велоспорту.

У 2000 – 2002 роках навчався в Донецькому державному університеті економіки і торгівлі за фахом “Менеджмент організацій”.

У 2005-му отримав науковий ступінь кандидата економічних наук за спеціальністю “Економіка, організація і управління підприємствами”. Також Соболєв – доктор філософії. У нього ще є науковий ступінь академіка Академії економічних наук України.

Наразі Соболєв є депутатом Київської обласної ради. Його обрали у 2015 році. Він входить до фракції "Солідарність" (політсила п’ятого президента Петра Порошека), є членом комісії з питань бюджету та фінансів.

Соболєв, стрілянина. Київ, загиунла дитина. подробиці, Range Rover

Політична кар’єра В'ячеслава Соболєва

Політикою він почав займатися у 2002 році, коли його обрали депутатом міської ради у виборчому окрузі № 64 (Петровський район Донецька). Також у 2000-х був заступником мера Донецька. З 2006 по 2007 рік працював у Раді національної безпеки та оборони України.

За інформацією ЗМІ, Соболєв свого часу був директором дочірньої компанії "Нафтогазу" – "Нафтогазмережі". У 2010 – 2011 роках обіймав посаду заступника голови правління, а пізніше і голови правління НАК "Нафтогаз України". Але пішов з "Нафтогазу" після приходу до влади президента-втікача Віктора Януковича. Опісля зайнявся викладацькою діяльністю.

Що відомо про економічну діяльність Соболєва та пов’язані з цим скандали

Соболєв є власником київського ресторану "Маріо". Стрілянина сталася саме після того, як чоловік із родиною їхав з цього закладу. Ще один цікавий факт щодо ресторану "Маріо". У Києві його називають "місцем зустрічі різних одіозних особистостей". Крім того, цей заклад часто пікетують як розсадник сепаратизму.

Також з ім’ям Соболєва пов’язують мережу супермаркетів "Обжора" – він є її засновником. Цікаво, що "Обжора" досі працює на окупованому Донбасі. Хоча сам політик стверджує, що ці магазини йому не належать і він їх продав ще у 2007 році, оскільки вони стали банкрутами. Видання "Первомайские новости" пише, що у фейковій "ДНР" супермаркети "Обжора" досі асоціюються з Соболєвим. І у цих магазинах торгують всім, що тільки можна провезти на непідконтрольну Україні територію контрабадним шляхом, не сплачуючи в Україні податки та ділячись з бойовиками прибутком. Також журналісти переконують, що Соболєв знає особисто людей, які нині "тримають" Донецьк.

Соболєв, стрілянина. Київ, загиунла дитина. подробиці, Range Rover, Обжора

До слова, за даними журналістів 24 каналу, українські спецслужби раніше підозрювали Соболєва у шпигунстві на користь Росії та фінансуванні бойовиків саме через "Обжору". Водночас правоохоронці припускали, що він може мати російське громадянство.

За даними журналістів, у 2017 році Соболєв не вказав у своїй електронній декларації за попередній рік кошти, розміщені на рахунках у швейцарському банку UBS. Крім того, він також не вказав в переліку підконтрольних кіпрську компанію Lamedon. Саме сюди переводять гроші від діяльності його бізнесу на непідконтрольних Україні територіях окупованого Донбасу

Що відомо про особисте життя В'ячеслава Соболєва

Соболєв є одруженим. Щоправда, це його друга дружина. ЗМІ пишуть, що вперше він одружився на вдові одного донецького кримінального авторитета та отримав нові можливості в так званому "донецькому істеблішменті". Друга його обраниця – колишня дружина співака Миколи Баскова та за сумісництвом донька одіозного колишнього російського сенатора та фармацевтичного магната Бориса Шпігеля – Світлана. 

Цікаво, що в декларації за 2018 рік Соболєв дружиною вказав Інну Соболєву. З нею у неї троє дітей – сини Давід і Олександр, а також падчерка Марія Вільчинська (донька дружини від першого шлюбу). Щоправда, у декларації за 2016 рік він ще вказав як доньок Світлану Соболєву та Ніну Соболєву. Остання мала громадянство Росії. Зауважимо, що вбили під час обстрілу Range Rover Олександра: він є наймолодшим у сім'ї. 

 До слова, співачка Ірина Білик виявилася хрещеною мамою вбитої дитини. Про це вона написала у своєму фейсбуці.  

Якими статками володіє В'ячеслав Соболєв

Нерухомість Соболєва

Згідно з останньою декларацією, він володіє квартирою в Донецьку. Її площа становить 46,5 квадратних метра, а придбав він її за трохи більше ніж 8,5 тисяч гривень.

Орендує політик разом із дружиною та дітьми житловий будинок у Лісниках Києво-Святошинського району на Київщині. Почали проживати вони там у 2017 році, скільки платять за оренду – невідомо, площа будинку становить 350 квадратних метра. Його власник – іноземний громадянин Антон Хмельницький.

Також він користується квартирою в Києві. Почав користуватися в 2016 році, площа квартири – 84,2 квадратних метра. Зареєстрованою ця квартира є на іноземну юридичну особу – Stella Global S.A, що розміщується на Маршалових островах.

Нерухомість Соболєва за кордоном

Володіє Соболєв двома квартирами в ОАЕ. Площа першої становить 160,43 квадратних метра. Придбав він її у 2004 році, але за скільки, не вказав. Площа другої – 182,18 квадратних метра. Її ціну також не вказав, придбав у 2006 році.

Також він є власником житлового будинку в США. Придбав його Соболєв у 2017 році за 15,7 мільйона гривень. Площа будинку – 527,22 квадратних метра.

Нерухомість дружини Соболєва

Інні Соболєвій належить 100% прав на земельну ділянку у селі Мшанець Козятинського району на Вінниччині. Почала вона нею володіти в 2009 році, а її площа становить майже 10,7 квадратних метра.

Також у неї є ще чотири земельні ділянки:

  • у вищезазначених Лісниках на Київщині (придбала у 2016 році, площа – 5 тисяч квадратних метра, ціна – 320 тисяч гривень);
  • у тому ж Мшанці (придбала у 2009 році, площа – 2,5 тисяч квадратних метра, ціна – невідомо);
  • у Збаражі Козятинського району на Київщині (придбала в 2007 році, площа – 7,11 квадратних метра, ціна – невідомому);
  • у Збаражі (придбала в 2007 році, площа – 2,5 тисяч квадратних метра, ціна – невідомо).

Володіє вона й 50% прав на квартиру площею 249,5 квадратних метра в Києві. Інша 50% належать Володимиру Вільчинському. Купували вони квартиру за 5,3 мільйона гривень.

Крім того, дружина Соболєва є власницею квартири площе 54,4 квадратних метра в Києві. Придбала її жінка в 1999 році за 33,75 тисяч гривень. Водночас Інна Соболєва володіє нежитловим приміщенням площею 348,9 квадратних метра у Києві (придбала у 2014 році за 3,4 мільйона гривень). Також у неї є недобудований будинок площею 300 квадратних метрів у Лісниках. 

Що ще задекларували Соболєви

Соболєву належать два годиннники Harry Winston (ціна першого – 1,2 мільйона гривень, ціна другого – 324 тисячі гривень) і годинник марки Breguet (ціна – 1 мільйон 80 тисяч гривень). Натомість його дружина володіє чотирма годинниками, три з яких – це Ulysse Nardin, Chanel і Rolex. Їхню ціну вона вказала, оскільки отримала їх ще до того, як Соболєв став депутом. Також вона має кольє,сережки,браслет Van Cleef & Arpels, браслет Cartier і три жакети з соболя (їхню ціну також не вказала, причина – аналогічна). 

Їздить В'ячеслав Соболєв на машині Range Rover 2013 року випуску. Орендує він її у компанії "Донукрпроектнії". Вартість авто – 918 тисяч гривень. 

Також він володіє 50% акцій вартістю 106,6 тисяч гривень фірми "Аграр", щоправда є її бенефіціарним власником. Його дружина має у своїй власності 100% акцій фірм "Галерея "Платінум" (вартість – 10 тисяч гривень) і "Темп Плюс 2018" (вартість – 1 тисяча гривень). Також вона є їхніми бенефеціарними власниками.

Що відомо про доходи Соболєвих

У 2018 році Соболєв заробив 240 тисяч гривень від роботи за сумісництвом у компанії "Київінвест". Тут він займає посаду комерційного директора. Також він отримав 943 тисячі гривень від підприємницької діяльності (фірми "Ільзас Груп" і "Мікадос"). Готівкою Соболєв тримає 8,7 тисяч євро, 143 тисячі доларів і 165 тисяч гривень.

Інна Соболєва заробила 50,8 тисяч гривень доходу від підприємницької діяльності та 1 мільйон й80 тисяч гривень від відчуження чужого майна. Готівкою вона тримає 155 тисяч доларів, 64 тисячі євро та 150 тисяч гривень.

Обстріляли авто депутата Соболєва в Києві: загинув його 3-річний син – відео з місця 

 

Як повідомляли раніше, автомобіль "Мерседес", який підірвали у Києві, належав директору фармацевтичної компанії Ігорю Сало, від вибуху загинув його охоронець.

Читайте також:ДБР направило в ГПУ проєкт повідомлення про підозру нардепці Федині